Partileder Jonas Gahr Støre kaster seg inn i det nordnorske kystopprøret mot Sandbergs forslag. Torsdag var han i Bodø for å legge fram en fempunktsplan for hvordan man skal følge opp hvitfisknæringen.

Støre erkjenner at dagens pliktsystem på enkelte områder ikke fungerer godt nok. Løsningen er å justere og modernisere samt holde dialog med aktørene for å tilpasse ordningen, understreker han.

– Vi setter foten ned for Frp og Høyres defensive og historieløse forslag om å avvikle båndet mellom fiske i havet og aktivitet på land i nord, sier Støre til NTB.

Mer treffsikkert

Som i dag skal industrien som eier trålere ha en forpliktelse til å skape virksomhet på land basert på kvotene som følger med. Men Ap foreslår at tilbudsplikten skal forsterkes.

– Vi ønsker at det skal være større treffsikkerhet mellom fartøy og anlegg på land. Her hører vi fra næringen at det er forbedringspotensial, sier Støre.

MENINGER: Er dette et ran av landsdelen?

Det handler om at fartøyene vet på forhånd hva anleggene har behov for. At det blir bedre kommunikasjon om hva landanleggene spesialiserer seg på og at de til gjengjeld får mer informasjon om hvilken type fisk fartøyene har.

– Vi bør modernisere og justere pliktsystemet til behovet for å sikre jevn tilgang av rett råstoff til industrien, sier Ap-lederen, som også lover et løft for forskning og utvikling av hvitfisknæringen dersom Arbeiderpartiet kommer i regjering.

Mer spesialiserte anlegg

Videre ønsker Støre å åpne for større fleksibilitet mellom anlegg. Det springer ut fra tilbakemeldinger om at bearbeiding og videreutvikling av fisk i dag er mer spesialisert enn da ordningen først ble etablert.

Denne bearbeidingsplikten kan også bli mindre byråkratisk ved at man utvider avregningsperioden og forenkler definisjonen av hva bearbeiding innebærer, ifølge Ap.

Videre mener Ap at aktivitetsplikten skal opprettholdes i Stamsund, Melbu, Hammerfest, Storbukt, Kjøllefjord og Båtsfjord.

Trålere som ikke oppfyller pliktene sine, skal fratas kvotene. Disse kan så tildeles fartøyer som vil inngå forpliktende avtaler med tilgodesette kystsamfunn, mener partiet.

-Tilhører fellesskapet

Fiskeriminister Per Sandberg har argumentert for at dagens system er utdatert, lite lønnsomt og har liten reell oppslutning. Endringene vil skape forutsigbarhet og legitimitet, har han tidligere sagt til NTB. Forslaget har i stor grad fått støtte fra fiskerinæringen og organisasjonen Sjømat Norge.

Støre mener man ikke kan gi opp systemet, selv om det ikke fungerer optimalt.

– Resultatet blir at fisken fritt kan sendes ut av landet og at arbeidsplasser forsvinner. Vi går motsatt vei. Denne fisken tilhører fellesskapet og skal være en bærebjelke for verdiskaping og framtid i berørte lokalsamfunn, sier Støre.