Torsdag morgen denne uken fikk leder ved Skibotn Mottak A/S, Wiggo Hansen, beskjeden han hadde ventet på. Fra 1.mai skal mottakene i Olderdalen og Skibotn avvikles og 1.august er det helt slutt.

– Selvfølgelig er det trasig å få en slik beskjed! Jeg fikk meldingen fra UDI torsdag morgen. Det kom ikke som et sjokk, for slik flyktningsituasjonen har vært de siste månedene med stengte landegrenser gjennom Europa – så har det nesten ikke kommet asylsøkere lengre. At de ville legge ned mottaket har vi egentlig vært forberedt på en stund, men vi visste bare ikke når, forteller Hansen.

Mye positivt

Han har vært leder siden Skibotn Mottak A/S ble opprettet i 2008, med avdeling både i Skibotn og Olderdalen. I dag har mottaksavdelingene til sammen 160 plasser, hvorav mellom 20 – 25 er barn som går på skole eller i barnehage. Dette er personer som nå vil forsvinne ut av kommunene.

– De har jo vært et innslag i lokalsamfunnet i begge kommunene siden 2008 og til høsten ville det blitt ni år. Man har jo merket at de har vært her og det har gått helt strålende, vil jeg påstå. Det har ikke vært konflikter, tvert i mot har det vært mye positivt.

Mister jobbene

I Skibotn Mottak A/S er det nå åtte personer vil stå helt uten jobb fra 1.august, når mottaksavdelingene skal avvikles helt. Dette tilsvarer syv hele årsverk, men det er ikke bare de som er direkte knyttet til mottakene som vil miste jobbene, men andre næringen vil også rammes.

– At mottakene nå legges ned vil ramme mange og gi ringvirkninger både i skolene og næringslivet generelt i kommunene. De har jo handlet på butikkene, vi har bestilt bussturer, de voksne har fått norskopplæring og på voksenopplæringen vil jo lærerne rammes, forklarer Hansen.

De ansatte ved mottaket har uttalt at de har et sterkt ønske om videre drift.

– Det er jo lett å forstå at de er frustrerte over dette! Arbeidsplasser her vokser ikke på trær. De har trivdes i jobbene sine, men nå må de begynne å se seg om etter noe annet.

Økonomisk støtte forsvinner

Hansen forklarer også at kommunene nå vil miste den økonomiske støtten de har fått i form av vertskapstilskudd fra UDI.

– Gjennom årenes løp har mottaket hatt et godt forhold til begge kommunene og UDI som oppdragsgiver. Alle har vært fornøyde med mottaket, ikke minst det lokale politiet.

Blir flyttet

De som bor på mottaket skal få mer informasjon om nedleggelsen på et møte fredag, og Hansen tror ikke beskjeden vil bli godt mottatt.

– Da vil vi få vite litt mer hva de tenker, men jeg tror ikke de vil like det, da de har trivdes veldig godt her!

Noen av asylsøkerne har bodd i mottaksavdelingene siden 2009, mens andre har vært der noen måneder.

– Fra midten av juli vil alle sammen bli flyttet til andre mottak i Norge. Så fra 1.mai har vi tre måneder til å avvikle det hele før det er helt slutt 1.august, avslutter mottakslederen.

Leder ved Skibotn mottak, Wiggo Hansen, sier de ansatte ved mottaket har uttalt at de hadde et sterkt ønske om videre drift. Foto: Jan Arild Hansen