Utstillinga er et samarbeid mellom Samtidsmuseet på Senter for nordlige folk, Nord-Troms museum, Troms fylkesbibliotek og Halti Kvenkultursenter. Den er støttet av Fritt ord, Kåfjord kommune, Troms fylkeskommune og Norsk kulturråd.

På utstillinga kan du få innblikk i Kristiansens forfatterskap og lyrikk, men også hvordan han var som lærer, maler, journalist, samfunnsdebattant og person. Alle verkene og maleriene blir stilt ut.

– Vi har laget et digitalt arkiv, der det er lagt inn artikler, kåserier og dikt skrevet av Kristiansen. Noen av hans dikt er tonesatt, som en kan få høre på, sier Lisa Vangen, museumsleder i Samtidsmuseet på Senter for nordlige folk.

Aschehougprisen I 1980 fikk Idar Kristiansen (midten) Aschehoug-prisen. Foto: NTB SCANPIX

De har i tillegg laget en tidslinje med store bilder som viser forfatterens liv fra han ble født til han døde i 1985.

– Vi har valgt å bruke hans egne sitater og titler i tidslinja. På den måten kommer hans egen stemme fram og det blir mer personlig, sier hun.

Lørdag åpnes utstillinga av fylkesråd Willy Ørnebakk. John Gustavsen skal holde foredrag om Idar Kristiansen og Kaisa Maliniemi skal fortelle om litteraturen hans.

– John Gustavsen skal fortelle om hvordan Kristiansen var, sier Edel Olsen i Troms fylkesbibliotek.

– Vi gleder oss veldig til utstillingsåpninga på lørdag, spesielt for å høre diktene som er tonesatt. Kåfjordkoret og Soleng-brødrene skal synge. Ørjan Bertelsen har laget to kortfilmer som skal vises – den ene handler om diktet Her bor mitt folk. Jeg tror mange gleder seg, sier Vangen.

Planlagt i lang tid

Planlegginga av utstillinga startet for alvor for omtrent ett år siden.

– Vi har tenkt på en utstilling om Kristiansen enda lenger. Men så fant vi ut at i 2017 er det 85 år siden han ble født, sier Olsen.

Formålet med utstillinga er å sette fokus på Kristiansens kunstnerliv, mangesidige talenter og forfatterskap.

– Vi har lært utrolig mye om han ved å jobbe med dette. Utstillinga er viktig for å løfte Kristiansen fram. Han er kjent som forfatter, men kanskje ikke som han fortjener, sier Vangen.

Olsen peker på engasjementet forfatteren hadde for kvensk og samisk.

– Han mente det var viktig at folk skulle vite om sin minoritet.

– Han var veldig opptatt av at samisk og kvensk skulle få sin plass i samfunnet, noe som kommer fram i hans mest kjente dikt Her bor mitt folk, sier Vangen.

Opptatt av rettferdighet

Kristiansen ble født i Honningsvåg, men familien flyttet tidlig til Kåfjord. Hans far var fra Kåfjord og moren var fra Lyngen. I 1980 ble han tildelt Aschehougprisen og i 1981 ble han nominert til Nordisk råds litteraturpris med hovedverket Kornet og fiskene.

Kristiansen tok parti med de svakeste i samfunnet, og han kjempet hele sitt liv mot urettferdighet.

– Han hadde selv kjent fattigdom på kroppen, sier Olsen.

Utstillinga vil være åpen fram til 25. august, men ikke under Riddu-festivalen.