Norges Vassdrags - og energidirektorat (NVE) kom fredag ut med en fersk statusoppdatering hva gjelder vårflom. I Nord-Norge er det fortsatt mye snø i fjellet og derfor også stor sannsynlighet for stor vårflom. I følge deres beregninger er sannsynligheten 80 prosent for at en flom på nivå oransje kan oppstå.

Sakte snøsmelting

En slik situasjon er alvorlig, krever beredskapsmessige forberedelser og kan medføre alvorlige skader. Per dags dato er det liten vannføring for årstiden på målestasjonene her.

– Det som er viktig med tanke på hvor stor den flommen blir, er været framover. Det gunstigste er om det sakte men sikkert blir varmere og ikke noe nedbør, forteller hydrolog og flomvarsler i NVE, Inger Karin Engen.

Foreløpig ser det greit ut, da de neste sju dagene verken byr på spesielt mye nedbør eller høye temperaturer.

Les mer: Null bikinivær i sikte

Reisaelva er et av flere vassdrag i regionen som kan oppleve å få flom. I 2013 ble en bru øverst i Reisadalen vasket bort, og i 2014 sto flere hager og veier under vann. Også fjoråret bød på vanskelige forhold da elva steg med to meter på et døgn.

Les mer: Elva tilbake til normalen

Mye snø i fjellet

I følge Engen er det mye snø i fjellet nå, blant annet innover i Reisadalen.

– Mot Kautokeino ser det ut til at dette er det mest snørike året på 60 år.

Kan dette bli verre enn det noen gang har vært i vårt område?

– Det kan det alltid bli. Vi kan ikke utelukke at det blir verre enn det man har opplevd tidligere, i manns minne. Det blir nok vått, konstaterer hun.

Følg med på værmeldinger

Engen anbefaler de som til daglig styrer med beredskap, samt folk flest om å følge nøye med på værmeldinger framover. På Varsom sine nettsider kan man følge med på hvordan flomvarselet utvikler seg.

– Man kan også abonnere på varsler. Det vil jeg anbefale alle som har en rolle innenfor beredskap og gjøre.