Fra onsdag 12. juli til søndag 16. juli skal Riddu-publikummet få en smakebit av det som er å oppleve fra urfolksverdenen. For å sette kronen på verket åpner Hennes Majestet Dronning Sonja festivalen 13.juli. Årets åpningsverk til festivalen er av komponisten, jazzmusikeren og saksofonisten Mette Henriette.

– Bestillingsverkene av saksofonisten Mette-Henriette er et kunstnerisk mesterverk, som jeg tror vil åpne for nye måter å forstå samisk musikk på. Historie vil skapes på Riddusletta når Dronning Sonja åpner festivalen, og Mette-Henriette setter an den kunstneriske reisen publikum skal igjennom de kommende dagene, sier festival Karoline Trollvik.

Riddu Riddu opplyser i en pressemelding at i år er det unge og uredde urfolkskunstenere som settes i fokus.

– Solidaritet og mangfold er stikkord når årets artister tar opp tema som gamle tradisjoner, kjønn, toleranse, rettigheter og språk, opplyser Riddu Riddu.

Årets Nordlige Folk er Alaska Natives, dermed skal en urfolksdelegasjon fra Alaska farge festivalprogrammet med tradisjoner og eksepsjonelle artister.

Unge lovende

Nasjonale og internasjonale stjerner skal i år opptre på Riddu-slette.  ÁGY, DAGNY og Ondt Blod er klare for festivalen. Vinner av Sámi Grand Prix  ISÁK varmet opp under Riddus slippfest. Bandet skal ta med seg sin fusjon av joik, urbane synther og et tekstunivers på engelsk og samisk til Manndalen i sommer.

I år er det den 21 år gamle danseren Ánna-Katri Helander som blir Riddu Riđđu’s unge kunstner

Rapperen Angel Haze kommer fra USA. Hun omtales som en av de mest lovende rapperne fra USA for tiden.

– Dette er en av de kuleste bookingene vi har gjort! Uttalte festivalsjefen da Riddu Riddu gjorde årets første artistslipp.

Les mer: - Dette er urfolksmusikk som gjør godt i sjelen

Høy takhøyde i lávvulounge

Klubb lávvu inkluderer i år en Skeiv Lávvulounge hvor publikum kan komme for en uformell prat og lære mer om hvordan det er å være skeiv i Sápmi. I tillegg serverer Jarmo's kjøkken laksesuppe.

Det årlige Nordlysseminaret stiller spørsmålet til Anne Lene Turi Dimpas «Hvorfor er samene tause?». Riddu Riđđu tar også debatten om Standing Rock – når vi fram? hvor politikere, investorer og urfolksaktivister fra Sápmi og North-Dakota møtes.

– Riddu Riđđu tørr å sette dagsorden på programmet. Nordlysseminaret handler om den tause samen og vi skal belyse Standing Rock fra ulike innfallsvinkler. Dette blir debatter som vil engasjere, sier Trollvik.

FESTIVALSJEF Karoline Trollvik. Foto: Pressefoto

I år feires Tråante under festivalen.

Program for store og små

Radik Tyulyush & the Chalama-project skal ta publikummet med på en musikalsk reise over de mongolske steppene. Ifølge Riddu Riddu-festivalen er dette en av verdens fremste utøvere innen strupesang. Artisten skal også holde workshop i strupesang og overtonesang for publikum.

Marjorie Kunaq Tahbone vil være en av vertene på Riddu Siida området. Kunstneren skal blant annet demonstrere tradisjonell Iñupiaq tattovering for publikum.

Maren Uthaug møter publikum under årets litteraturprogram. Hun skal samtale med Irene Larsen om hennes satiriske tegneseriebøker og hennes romaner.

Også for barna er det som vanlig lagt opp til et innholdsrikt program. Festivalen samarbeider med Troms fylkesbibliotek om visning av barneforestillingen Plupp, en jojkikal dramatisert etter noen av Inga Borg`s bøker. Barnefestivalen og Nourat ungdomscamp arrangeres også under festivalen.

Les mer: Enda flere overraskelser fra Riddu til store og små

For fullstendig program se riddu.no.

Hennes Majestet Dronning Sonja skal åpne årets Riddu-festival. Her er fra 30-årsmarkeringen av Reisa Nasjonalpark i 2016. Foto: Siri Bergset Elvestad