Jan Kristensen fra Alta har fått beskjed om at han er ferdig som flygesjef i FlyViking. Stillingen gjøres om, og fra 1. desember skal det være en ny person med nye arbeidsoppgaver i denne posisjonen.

– Vi har vært litt uenig, jeg og han Ola (Giæver). Ola vil nå ha en flygesjef som også er flyger. Stillingen min er nå splittet i to, der flygesjefen har ansvaret for hele operasjonen, samt er dedikert sjefsflyger på Dash 8, sier Kristensen til Altaposten.

– Betyr utvidelsen av stillingens oppgaver at det ikke er arbeidsoppgaver nok til deg i jobben så lenge du ikke er aktiv pilot?

– Det er mer enn nok arbeid. Vi har tre, snart fire, fly og en operativ avdeling som teller 40 ansatte. Saken bærer preg av å være lite gjennomtenkt, men skal man bli kvitt en kar så er vel dette en fin måte å gjøre det på, sier Kristensen.

– Hva mener du med llte gjennomtenkt?

– Vi har slitt med å få tak i kapteiner, og hvis man nå skal hyre en kaptein til å sitte på kontoret med administrative oppgaver så sløser man med tilgjengelige ressurser. Vi er jo ikke i full produksjon ennå.

Holdt i ørene

For to dager siden ble det kjent at Ole Giæver vil trosse styrets vilje og flytte administrasjonen i FlyViking fra Tromsø til Lyngseidet, for å spare penger. Kristensen sa til Nordlys at det i så fall er uheldig.

– Styret har sagt nei til flytting. Dette er et flyselskap som naturligvis har sin operasjon knyttet til en flyplass. Dersom administrasjonen skal være et annet sted enn den operative virksomheten, vil det skape uheldig avstand mellom administrasjon og de om står for den operative driften, sa Kristensen til Nordlys.

– Det er åpenbart at det nå er en konflikt mellom deg og Giæver?

– Når du ser stillingen din utlyst på Finn, så er det en konflikt, ja.

– Hvorfor ble det sånn?

– Ola er implusiv, og jeg har forsøkt å holde han i ørene. Det har ikke vært lett, og ender tydeligvis med at jeg nå mister jobben.

– Hvordan har det vært å jobbe med en såpass impulsiv person?

– Det har vært krevende. Men i sommer har det vært lite sprell, og det har vært godt med litt ro.

– Hva tenker du om at du nå presses ut, etter halvannet år som flygesjef?

– Jeg skal jobbe fram til slutten av november, og det er mulig at dette har løst seg før den tid og at dette bare er midlertidig.

– Litt simpelt

Han sier det åpenbart har foregått en prosess bak ryggen på han, der styreleder, Giæver og daglig leder har vært involvert.

– Jeg er blitt lettere orientert av daglig leder om hva som har vært sagt på møtene de har hatt, og har hatt en mistanke om hva som var på gang.

– Hva tenker du om at Giæver ikke har tatt dette opp med deg direkte, etter at dere har jobbet så tett i halvannet år?

– Det er litt simpelt. Han kunne godt ha snakket med meg om det, og ikke gått via daglig leder, mener Kristensen.

Vennskapet har vært på frysepunktet siden juni, og Kristensen sier det er trasig at vennskapet ender på denne måten.

– Jeg har omtrent jobbet dag og natt med FlyViking. Ola har trått ut av styret «frivillig», og det var gode  grunner for det. At han nå direkte prøver å ta styringen fra sidelinja vedrørende min kontrakt og flytting av selskapet til Lyngseidet, viser at det er eiermakta som rår. Styrelederen har etter aksjeloven også plikter overfor mindretallsaksjonærene og skal jobbe for alle aksjonærene, store som små, påpeker Kristensen.

Når det gjelder flyttingen til Lyngseidet, påpeker Kristensen at saken nedstemt i styret som sa nei.

– Olas videre kamp for dette er svært uheldig og skaper uro blant de ansatte i selskapet. Ingen i administrasjonen vil dit. Daglig leder samt teknisk sjef stemte også i mot dette. Ingen vil til Lyngseidet, det er realiteten. En flytting skal også godkjennes av Luftfartstilsynet, påpeker Kristensen.

Giæver: - Ikke jeg

Ola Giæver sier til Altaposten at det er daglig leder som må uttale seg om Kristensens arbeidsforhold i FlyViking.

– Men hvorfor skar det seg?

– Det må helst daglig leder kommentere, jeg og Jan er kompiser, så dette vil jeg helst ikke si noe om. Det er ikke jeg som har gjort dette. Jeg har ikke vært involvert i denne saken, sier Giæver.

Verken daglig leder Stein Terje Dahl eller styreleder Ola Olsen har besvart Altapostens henvendelser.