Kanskje du har fått en villaks på kroken i sommer, eller har en på lur i fryseren? Hvis ikke finnes det fersk villaks å få kjøpt i de fleste fiskebutikker nå om sommeren.

Grillet fisk? Bare ordkombinasjonen kan få den ypperste hobbykokk til å kaldsvette foran en varm grill. Men det er etter hvert utviklet diverse teknikker for at fisken skal kunne få sin fortjente plass på grillen. Og en av de beste er basert på en gammel metode for tilberedning av laks på bål langs fiskeelva. Da festes fisken på en fjøl, eller en ubehandlet planke. Laksefileten legges med skinnsiden ned, og hele planken legges på bålet (eller grillen). Her tar fisken stille og rolig opp temperatur og smak fra ild og røyk. Planken tar gjerne også litt fyr, og det er bare stas, for den gir også en fin røyksmak. En kontrollert varme slipper gjennom planken og videre inn gjennom skinnet fra undersiden. Dette gir en jevn og perfekt varmebehandling av laksekjøttet.

Sørg for å bruke en bulkete gammel trefjøl eller en ubehandlet plankebit – for all del ikke en som er trykkimpregnert eller malt. Planken brukes bare én gang, så når fisken er fortært, kastes den.

Kokte nypoteter er også enkelt å lage på grill eller bål. Nå som nypotetene kommer rett opp av jorda, er det bare å saltkoke dem til de blir møre og gode, og deretter rulle dem i smør.

Ethvert måltid trenger fett og syre. Rømme er mye brukt til fisk. Rømmen er allerede lett syrnet, men tåler enda mer syre. Blandet med frisk yoghurt naturell, dill og rødløk har man en optimal og enkel saus til laks, nypoteter og ikke minst grillet kål.

En uvanlig gjest på grillen er den ferske og fine sommerkålen man får kjøpt om dagen. Den er så utrolig god og anvendelig at den kan spises både dampet, rå, kokt, bakt og grillet, og serveres til hva det måtte være av mat. Sommerkålen inneholder en del sukker, noe som gjør den perfekt for grilling. Etter noen minutter har du en kul, delikat og karamellisert søt kål med en sprø kjerne.

Grillet villaks

Ingredienser (4 personer)

1 kg filet av villaks (uten bein, med skinn)

1 ss flaksalt

1 ss sukker

1 ss svart grov pepper

1/4 sitron (kun det gule skallet)

5 ss hakket dill

1/2 kg nypoteter

1/2 løk

2 liter vann

1 ss salt

25 g smør

2 dl yoghurt naturell

2 dl rømme

2 ts flaksalt (smak til)

1/2 rødløk

5 ss hakket dill

1 nykål

4 ss olivenolje

4 ts flaksalt

Fremgangsmåte

Start med en filet villaks. Skinnet skal være på! Skjær av ribbeina med en skarp filetkniv. Skrap deretter forsiktig kjøttet med en kniv fra hodesiden og nedover mot halen. Da «reiser» de små sidebeina seg. Bruk en liten nebbtang til å nappe ut hvert bein opp mot den tykkeste delen av fileten. Da får du et mindre hull der beinet satt enn om du napper ned mot halen.

Når alle bein er borte, drysser du på sukker, salt, grov svart pepper, finrevet sitronskall og hakket dill. Hvis fileten får stå og trekke over natten, får du et mer smaksrikt og saftig resultat, men det blir bra samme dag også.

Legg fileten på en planke eller fjøl med skinnsiden ned. Sett hele planken på grillen eller i bålet. Fjøla tar nå litt fyr og gir røyksmak, samtidig som den slipper gjennom varme. Laksefileten tar opp varmen fra sidene. Kjernen på laksen bør ikke overstige 40 grader. Den skal være rosa og saftig i midten.

Hvor lang tid det tar, kommer an på filetens tykkelse og varmen i bålet/grillen. Beregn minimum 20 minutter, muligens kortere tid hvis du har lokk på grillen.

Nypoteter: Skrubb potetene og kok dem møre i vann med salt og skiver av løk. Hell av vannet og slipp oppi en klump smør. La smøret smelte og rull potetene rundt i dette. Serveres nykokte og varme.

Dilldipp: Finhakk rødløk og dill. Blande 50 % av dette inn i rømmen og yoghurten sammen med saltet. Hell deretter blandingen i en skål og dryss over resten av løken og dillen. Da ser det finere ut.

Grillet nykål: Del nykålen i båter på 6–7 cm, slik at båtene henger sammen i roten. Gni på litt olje. Behandle kålen forsiktig så den ikke går i oppløsning, da er den vrien å grille. La kålen få en fin karamellisert farge rundt hele og litt varme i midten. Dryss på en uforskammet mengde flaksalt og serveres kålen varm.