I en pressemelding fra Norges Bondelag står det at Miljødirektoratet har kommet med oversikten over rovviltskader på sau for beitesesongen 2017. Totaltallene viser en oppgang, 100 flere sau er påvist tatt av rovdyr sammenlignet med 2016.

Hvor hardt rammet bøndene er varierer fra region til region. Norges bondelag forklarer at noen steder går tapene ned fordi det er stadig færre sauer i områdene med flest rovdyr. Ulven er nå det rovdyret som tar flest sau.

- Saueholdet er nærmest avviklet i flere områder. Når mange nok bønder slutter med sau, og antall sau går ned, blir tapene mindre, sier Einar Frogner, styremedlem og rovviltansvarlig i Norges Bondelag.

Uttak reduserer tap

Bondelaget trekker fram at Nord-Gudbrandsdalen tidligere år har hatt store tap av sau til jerv. Sist vinter og vår ble det tatt ut en del jerv i regi av Miljødirektoratet.

- Og det ser vi gode resultater av denne beitesesongen. Det er søkt om erstatning for langt færre sauer tatt av jerv etter denne beitesesongen. Bestanden er nå nærme målet på 39 ynglende jerv, opplyser Bondelaget.

- Det er tydelig at uttak av rovdyr i forkant av beitesesongen reduserer tap og er konfliktdempende, konkluderer Frogner.

Bondelaget trekker fram Nord-Trøndelag som eksempel. I Lierne er det nå drøyt 600 vinterfôra sau igjen. Lierne kommune er en kommune med store utmarksressurser og som tradisjonelt har hatt mye sau. Bondelaget hevder rovdyra har fordrevet sauene fra Lierne og Namdalen.

- Dette viser at når vi får en avvikling av beitebruk i rovdyrområdene, blir ikke rovdyrpolitikkens todelte mål om at det skal være plass til både sau og rovdyr, oppfylt, sier Frogner.