Hofsøy mekaniske har bedt om midlertidig forføyning etter at de ble avvist også i tredje anbudsrunde når det gjelder brøyting på Skjervøy tettsted for perioden 2018-2022.

I rettssaken i Nord-Troms tingrett, som startet i dag, mente advokat Marianne Abeler at det ikke var grunnlag for å avvise Hofsøy – som hadde det billigste anbudet av de tre som konkurrerte om kontrakten.

Krever å få kontrakten

Abeler sier at Hofsøy mekaniske har som hovedkrav at brøytekontrakten ikke tildeles Skjervøy park og anleggsservice, som har fått tilbudet i tredje anbudsrunde, og at Hofsøy mekaniske selv har krav på å få tildelt kontrakten.

– Bærer preg av en klar favorisering

Hun var også klar på at hun mener at saksbehandlingen i kommunen ikke har vært god.

– Skjervøy kommunes saksbehandling bærer preg av en klar favorisering av Skjervøy park og anleggsservice og at saksbehandlerne ikke har vært habile. På det grunnlaget må tildelingen settes til side, mente Abeler.

- Vi mener det er viktig å vise til historikken i saken, ettersom vi vil påberope inhabilitet, sier Abeler.

I konkurranserunde 1 var Hofsøy billigste anbyder av de tre som leverte tilbud. De to andre, som også er de som har levert tilbud de to andre gangene, var Skjervøy park og anleggsservice og Robertsen & Slotnes.

- Differansen mellom Hofsøy mekaniske og Skjervøy park og anleggsservice over en femårsperiode er på 2,25 millioner kroner, sier Abeler.

Tredje runde

Abeler har også dratt igjennom anbudsrunde 2, der både Robertsen & Slotnes og Hofsøy Mekaniske i praksis ble utestengt fra konkurransen på grunn av krav om erfaring fra brøyting på kommuneveier, fylkesveier og riksveier - et krav som bare Skjervøy park og anleggsservice oppfylte.

Runde to ble så avlyst på grunn av feil fra administrasjonen og at man innså at kravene om at man måtte ha relevant erfaring fra de siste tre årene for å komme i posisjon, var strengt - noe rådmann Cissel Samuelsen også medga i formannskapsmøte 28. august.

Dermed ble det en ny anbudsrunde for Skjervøy tettsted. Og også i runde tre blir Robertsen & Slotnes og Hofsøy Mekaniske avvist og Skjervøy park og anleggsservice blir innstilt til kontrakten.

Hofsøy billigst igjen

Marianne Abeler var i gang med konkurranserunde tre i 10.30-tiden - etter en liten pause i retten.

Abeler har gått inn på tilbudene fra de tre tilbyderne Robertsen & Slotnes, Hofsøy mekaniske og Skjervøy park og anleggsservice, med frist 15.10 og anbudsåpning 16.10.

- Av disse tre er Hofsøy mekaniske klart billigst igjen, med en pris på 1,2 millioner kroner. Robertsen & Slotnes ligger på 1,33 millioner kroner, mens Skjervøy park og anleggsservice er klart dyrest med 1,41 millioner kroner, sier Abeler.

- Skulle vært avvist

Rettssaken er nå i gang igjen etter lunsjpausen. Marianne Abeler fortsetter sin gjennomgang av anbudsrunde 3.

Hun viser til at Hofsøy mekaniske ble avvist i runde tre fordi de som skulle levere utstyr i forbindelse med anbudet ble ansett som underleverandører, men uten at man har levert et såkalt ESPD-skjema (egenerklæringsskjema). Abeler er klar på at disse to selskapene, Gratangen mekaniske industri og Dagenborg maskin, ikke er å anse som underleverandører.

- Samtidig benytter Skjervøy park og anleggsservice seg av mannskap som ikke er ansatt i bedriften og som fakturerer timer til SPA. Da er vedkommende å anse som underleverandør, og ettersom vedkommende ikke har levert ESPD-skjema, så skulle SPA også vært utelukket fra konkurransen.

Abeler avrundet sin innledning med å fastslå at Hofsøy mekaniske har krav om å få tildelt kontrakten, samtidig som Skjervøy park og anleggsservice må avvises fordi det ikke er levert ESPD-skjema fra deres underleverandører.

Abeler avsluttet med:

- Vi nedlegger påstand om at Skjervøy kommune forbys å inngå kontrakt med Skjervøy park og anleggsservice i anbudskonkurranse om rammeavtale for vintervedlikehold av kommunale veier på Skjervøy inntil saken om tildelingens lovlighet er rettskraftig avgjort. Hofsøy mekaniske AS tilkjennes sakskostnader.

Rettssaken er planlagt å vare i to dager. For kommunen har teknisk sjef Kjell Ove Lehne møtt, med advokat Robert Myhre ved sin side, samt advokatfullmektig Lise Schøyen. Myhre skal ha sin innledning senere i dag. Rettens administrator er Emil Algaard.