Mandag 18. desember har Nordreisa kommunestyre møte. Kommunestyret skal blant annet se på evaluering etter ombygging av Moan skole i 2016, samt behov for utbygging.

Rådmannen foreslår at det blir utført en utredning med sikte på å etablere en barneskole fra 1.-7. trinn på Storslett.  I rådmannens innstilling står det at denne i utredningen vurderes muligheten for bytte av skolebygg mellom nytt barnetrinn og ungdomstrinnet. Videre vurderes behovet for ombygging av skolene ved bytte av skolebygg mellom barne- og ungdomstrinn.

I sakspapirene står det at sektorleder er klar på at den beste pedagogiske løsningen er at hele barnetrinnet hører til samme skole. Slik det er i dag er barnetrinnet delt med 1.-4. trinn på Moan skole og 5.-7.trinn på Storslett skole.

I dag er 5.-10. trinn ved Storslett barne- og ungdomsskole. Foto: Johanne P. Elvestad

Saken har tidligere blitt behandlet i oppvekst- og kulturutvalget og miljø-, plan og utviklingsutvalget i kommunen. Oppvekst- og kulturutvalget ønsker at det gjennomføres en utredning med sikte på etablering av en barneskole fra 1.-7. trinn på Storslett.

Fortsatt behov for utbygging

Moan skole ble bygget i 1997. Ifølge sakspapirene skal skolen være bygget for 120 elever og 12 ansatte.

Skoleåret 2015/2016 hadde skolen 177 elever. Vinteren 2016 ble skolen bygget noe om og det ble satt opp vegger der det var mulig for å lage grupperom. Etter ombyggingen fikk skolen tre nye grupperom og ett større klasserom, men det er fortsatt behov for større utbygginger, heter det i kommunestyrets sakspapirer.

Høsten 2018 er det et stort kull som skal starte i 1. klasse, og et lite 4.klassekull som går ut.

Trangt for lærere og elever

Minimumskravet til undervisningsareal tilsier to kvadratmeter for hver elev. Det skal og tas i betraktning blant annet avstand mellom elevbord, dør, vindu, vask, plass til lærere. Det regnes da med 3 til 3,5 kvadratmater for hver elev på Moan skole, siden dette også gjelder barn i alderen fem til ni år som trenger å bevege seg ofte.

Slik det er i dag har skolen klasserom fra 59 til 69 kvadrat. Skulle man fulgt kravene for undervisningsareal skal en klasse på 24 elever ha klasserom som er på 84 kvadrat.

Etter behovene som er meldt inn trenger skolen tre nye klasserom på rundt 80 kvadrat. I tillegg har ikke skolen noen spesialrom som formingsrom, musikkrom, naturfagrom, skolekjøkken eller gymsal.

Også de ansatte på skolen må forholde seg til trange arbeidsarealer. Skolen har 28 fast ansatte, i tillegg til rundt fem vikarer som ofte blir benyttet. Det er 22 lærere som trenger kontorplass. Utdanningsforbundet mener at normen skal være 6 kvadratmeter. I dag har skolen til sammen 72 kvadrat til kontorer. For Moan skole sin del vil si at skolen nå har areal nok til 12 lærere.

Etter behovene som er meldt inn er det behov for en utbygging av Moan skole på 500 kvadratmeter. Erfaringstall viser at en slik utbygging vil ha en kostnad på 18-20 millioner kroner.