Selv om temperaturene har sneket seg over 10 plussgrader og snøen har tint bort, så våger vi oss på et vinterminne denne gangen, spesielt ettersom det nye skihuset på Saga akkurat har åpnet. Og vi skal 17 år tilbake i tid, nærmere bestemt Framtid i Nord 2. februar 1999.

Marius Johansen er kanskje mest kjent som fotballspiller og fotballtrener i Nordreisa IL, men på slutten av 90-tallet var reisaværingen en svært solid langrennsløper. Såpass solid at han parkerte alle da det var duket for 10 km på Kantornes i Balsfjord.

Seige bakker

Marius' argeste konkurrent, Medkilas Kristian Solbjørg, hadde to uker tidligere slått reisaværingen knepent i Norgescupen. Men i Balsfjord var det duket for revansje i form av et KM-gull - 16 sekunder foran nettopp Solbjørg.

- Jeg var usikker på om jeg maktet å slå Kristian. Jeg kunne gå på hans passeringstider, men det holdt hardt på slutten. Det var tungt å gå. Jeg måtte slite hele veien og det ble liten tid til hvile, sa Johansen til Framtid i Nord.

De kuperte løypene på Kantornes var imidlertid midt i blinken for Johansen.

- Jeg trives best når det er seige bakker å bryne seg på, slo 16-åringen fast.

Tapte litt, men...

At han fikk starte halvminuttet bak Solbjørg var nok heller ingen ulempe. På det beste tok reisaløperen inn 24 sekunder på rivalen og lå bare seks sekunder bak i løypa. Men så fikk Marius det litt på slutten.

- Jeg tapte noen sekunder inn mot mål, men det primære var å safe inn seieren, sa Johansen, som trakk fra perfekte ski som Svein Mikalsen og Steinar Amundsgård hadde stått for.

Framtid i Nord uttrykte også bekymring for rekrutteringen til skisporten i Nord-Troms foran årtusenskiftet. Bare tre gutter fullførte i 16-årsklassen på Kantornes.

Marius Johansen vant KM-titler både som 15-åring, 16-åring og 17-åring før han la opp i 18-årsalderen. En NNM-tittel som 17-åring rakk han også, før han la skiene på hylla. Også på landeveien var Johansen sterk. Han vant mil-løpet i klassen 15-18 år i MSM både som 15-åring og 16-åring.