Hege Lanes Steinlund la opp som toppdommer for kort tid siden. I dag forteller hun til VG om sjikanen hun tidvis har opplevd fra norske fotballtribuner.

LES OGSÅ: Ferdig i toppen

I artikkelen forteller Lanes Steinlund at hun tidlig ga opp kampen mot supporterpøblene. I stedet tok hun et valg om å holde munnen lukket.

- Jeg ville ikke at de (supporterne) skulle ha noe på meg. Hvis jeg hadde gått ut i media og klaget, hadde jeg blitt et lett offer. Jeg hadde dårlig odds for å vinne, sier Steinlund til VG.

Ulykke

Dommeren forteller også om bilulykka hun havnet i, og som gjorde at hun ble sittende i rullestol o tre måneder.

I følge artikkelen har hun i ettertid slitt med fysiske plager. Det er hovedgrunnen til at hun nå legger dommerflagget på hylla.

Etter 27 år som dommer, inkludert 86 kamper som assistentdommer i herrenes eliteserie, har 43-åringen opplevd veldig mye godt. Og noe negativt. Først nå føler hun at hun kan snakke om det negative.

- Det har vært to stadioner som har utpreget seg, der det har vært ille. Jeg bryr meg egentlig ikke, men det har vært utrivelig, sier Steinlund, uten å ville avsløre noe mer enn at de to klubbene ikke lenger spiller i eliteserien.

- Utspillene går ofte på at jeg er en jævla kjerring eller hore. At jeg hører ikke hjemme her (på fotballbanen). At jeg skal komme meg tilbake på kjøkkenet. Slike ting som det, forteller hun og understreker samtidig at hetsen absolutt ikke er grunnen til at hun gir seg, sier Hege Lanes Steinlund til VG.

Holdt munn

Steinlund forteller at hun har taklet det godt, men innrømmer også at det har irritert henne.

- Noen ganger har jeg hatt lyst til å snu meg og spørre: «Er det meg dere har betalt for å se, eller?». Det er utrolig hva folk kan lire av seg.

I stedet for å klage - til media eller dommerforbundet - har 43-åringen bitt tennene sammen og holdt munnen lukket.

Det har vært det tryggeste, mener hun. For henne har det fungert som en motivasjon til å forsøke aldri å gjøre feil.

- Da ville det blitt lett å si at årsaken er at jeg er jente. Jeg har nok hatt et ekstra press på meg sammenlignet med gutta. Jeg har tenkt: «De (supporterne) skal ikke få ta meg fordi jeg er jente», sier hun.- Litt småskrik her og der må man leve med. Det er alle slags folk som drar på fotballkamper i Norge.

Gjennomgående

På de to arenaene hun nevner, har det ikke vært snakk om rop fra enkeltpersoner, men rop fra hele supportergrupper - gjennomgående i to ganger 45 minutter.

- Jeg har tatt det med et smil, og har forsøkt å heve meg over det, forteller Steinlund.

- Har vi et tilskuerproblem i Norge?

- Nei, jeg har dømt et par kamper i Sverige også, og der er det mye verre.

Hun ønsker å understreke at de aller fleste minnene fra dommerkarrieren er positive og at hun aldri har opplevd noen problemer med spillere eller trener.