Visit Lyngenfjord har i samarbeid med Troms fylkeskommune, skredvarslingen Varsom.no og kommunene rundt Lyngenfjorden satt i gang tiltak som skal forebygge mot skredulykker.

Infoskilt som skal minne turfolk om å sjekke skredvarselet på Varsom.no er satt opp ved utvalgte steder i Kåfjord og Lyngen, og målet er å nå de tilreisende skituristene i området.

Daglig leder i Visit Lyngenfjord, Georg Sichelscmidt, forteller til Framtid i Nord at foreløpig er det satt opp ett skilt i Djupvik i Kåfjord, men at det skal komme minst nye fem skilt til i Lyngen og Kåfjord.

Nasjonal standard

Sichelscmidt forteller at skiltingen er en del av et større prosjekt hvor kommunene Kåfjord og Lyngen jobber med å tilrettelegge for en stadig voksende skiturisme rundt Lyngenfjorden. Blant annet skal det utarbeides parkeringsplasser ved de mest populære turmålene.

– Men det er også viktig å informere turistene om skredfaren, og at de setter seg inn i forholdene før de starter turen, påpeker Sichelscmidt overfor avisen.

I prosessen har også Visit Lyngenfjorden fått med seg Innovasjon Norge, og ifølge lederen er det snakk om at skiltene blir en standard som skal brukes nasjonalt, da selvfølgelig med lokale tilpasninger.

Når flere brukere

Prosjektleder ved Nasjonal kompetansesenter for snøskred, Espen Nordahl er svært positiv til tiltaket som er igangsatt av Visit Lyngenfjord

– Det er jo viktig for oss å nå ut med informasjon om snøskredvarslene. Vi må bruke alle kanaler vi kan. Og gjennom dette skiltprosjektet når vi jo aktuelle brukere direkte, sier han til Framtid i Nord.

Også Nordahl mener at lignende prosjekt bør nå ut til alle landets skidestinasjoner, men også hvor det er naturlig å informere om fare for snøskred slik som foreksempel ved snøskuterløyper.

Initiativtaker bak skiltprosjektet, Georg Sichelscmidt i Visit Lyngenfjord synes det er viktig å informere skiturister om skredfare når de skal gjeste regionen. Foto: Jan Arild Hansen
Skredekspert EspenNordahl er fornøyd med at det gjøres tiltak som kan forebygge mot skredulyker, og håper at prosjektet blir tatt i bruk i hele landet. Foto: Jan Arild Hansen