På kirkemøtet sist mandag gikk 88 av 115 delegater inn for en ny vigselsliturgi for likekjønnede.

Det betyr at Den norske kirke nå åpner opp for homofile giftermål.

– På tide

– Det er veldig bra at dette kom nå. For to år siden falt forslaget med en stemme, denne gangen var det mindretallets forslag om å ikke inngå ny liturgi som falt, med 27 stemmer. Dette viser at en mye større del av kirka ønsker det slik, sier Kari Helene Skog, leksmedlem i Nord-Hålogaland bispedømmeråd og delegat i kirkemøtet.

Ifølge henne var det også  flere som stemte for forslaget, selv om de i utgangspunktet er imot.

– Prest Ivar Braut hadde mange gode ord på det. Han sa blant annet at han ser at lesbiske og homofile må få være en del av kirka, og at det nå var på tide at vi får plassen. Han var opptatt av at man må kunne leve med to syn side om side, sier hun – som er bifil.

Er Nord-Troms klar?

Skog tror mange i Nord-Troms nok er skuffet over vedtaket.

– Til det kan jeg egentlig bare si at man må finne en plass å leve sammen selv om man er uenig. Dette vedtaket  var noe som måtte gjøres for å få ro i kirka. Problemet har jo vært at vi har ikke noe annet sted å gå til. Hvis du er LHBT (lesbiske, homofile, bifile eller transpersoner) i Lyngen for eksempel, hvor skal du gå for å få et kirkelig fellesskap?

Den tidligere lederen i Skeiv Ungdom tror likevel det finnes mange i Nord-Troms som støtter det nye vedtaket. Den frie liste i Lyngen fikk flertall for andre året under kirkevalget sist høst.

– Vi må passe på å ikke la den dypt konservative fløya få definere hva folkekirka skal være. Flertallet må få definere det, for kirka vår er demokratisk, sier hun.

Reservasjonsrett

I det nye vedtaket har prester frihet til å velge om de vil foreta vielser av likekjønnede par.

– Vi krever ikke at prestene skal gjøre noe de ikke har samvittighet til og gjøre. Vi ber bare om å få lov til å være tilstede i kirka vår. La oss gjøre det vi har behov for.

Hva må man gjøre for å nå ikke få en splittet kirke?

– Jeg tror det er dette vi må gjøre. Debatten om vigsler for likekjønnede har pågått i 20 år, det er ikke noe nytt. Noen sa fra talerstolen at dette går for fort og at det ikke er utredet nok. Det går ikke for fort, det var på høy tid. Dette handler ikke om en familiekonstruksjon, men hvem som skal få  kirkas velsignelse.

– Noen blir glade, andre ikke

Prost Hans Erik Schjøth er glad for at man er kommet fram til en løsning.

– Dette med likekjønnet ekteskap har preget kirken i lang tid. Det er en sak som på mange måter har vært veldig krevende og hatt mye følelser knyttet til seg. Derfor er jeg glad for at kirkemøtet og biskopene har kommet fram til en løsning, en løsning om et kompromiss, sier prost i Nord-Troms prosti, Hans Erik Schjøth (bildet).

Er folk i Nord-Troms klare for dette?

– Det vil jeg svare både ja og nei på. Vi vet at ved valget til bispedømmeråd så vant Åpen folkekirke på landsbasis. Her hos oss var det ganske jevnt. Det betyr at vi har begge deler representert.

Hvordan reagerer prestene på det nye vedtaket?

– Jeg tror at prestene trenger å prate sammen om den nye situasjonen, og vi skal ta det opp på neste samling. Jeg vet at dette er en sak hvor noen blir glade, også er det andre som synes det er trist. Det er for tidlig å snakke om hvem som eventuelt reserverer seg, det vil jeg snakke med dem om først, sier han.

Schjøth legger ikke skjul på at mulige utmeldinger fra kirka bekymrer han litt.

– Jeg tror nok mange av de som er gamle i synet står i tenkeboksen. Det vi kan minne om da er at også de konservative biskopene sier de står sammen om løsningen. Den gamle vigselsliturgien holdes også uforandret.