Tirsdag ankom 45 flyktninger Kvænangen kommune og Arctic Fjordcamp på Alteidet.

- Fantastisk engasjement

Siden da har Kvænangens befolkning vært i full sving på det frivillige plan, med å skaffe klær og hygieneartikler, samt prøve å få de nye innbyggerne med på aktiviteter.

Norsk Folkehjelp Kvænangen har pådratt seg ansvaret for å organisere det frivillige arbeidet, og Mariann Larsen - en av de som leder arbeidet sier engasjementet rundt å hjelpe har vært voldsomt.

- Bare det å organisere engasjementet har vært en heldagsjobb. Folk har vært fantastiske, jeg kunne aldri drømt om dette, forteller hun.

- Feeling good

21 år gamle Samim fra Afghanistan er torsdagsettermiddag på besøk ved butikken Coop Prix i Burfjord. Butikken har hatt oppe handlevogner siden flyktningene kom til kommunen, slik at handlende kan støtte flyktningene med saker og ting de har behov for.

- Jeg føler meg bra. Dette er et fint sted og folkene jeg møter er veldig snille, forteller Samim over telefon.

Butikksjef ved Coop Prix i Burfjord, Monica Mathisen, sier butikken har samlet inn tre handlevogner til flyktningene.

- I går fikk vi fylt opp en vogn med leker og spill til barna, og i dag har vi to smekkfulle vogner med klær og utstyr. Jeg får mange positive tilbakemeldinger fra folk. De ønsker å gi, sier hun.

- De vil bidra

Tirsdagskveld var flere frivillige tilstede for å hjelpe til med matservering, og holde ungene i aktivitet mens foreldre fikk registrert seg og flytte inn. Til Alteidet kom det to-tre barnefamilier og flere unge menn i 20-30 årsalderen.

- Vi fikk snakket med dem og hørt deres historier. Noen hadde lyst å begynne å lære norsk med en gang. De sa de var klare til å gå igang med hva som helst og at de stilte opp dersom noen trengte hjelp. Mange har ikke lyst til å være mottakere, men bidragsytere. Jeg ble rett og slett imponert. Selv om de har hatt strevsomme dager var de veldig motiverte og åpne, forteller Mariann Larsen om det første møtet.

I likhet med Røde Kors Nordreisa, har også Norsk Folkehjelp Kvænangen opprettet en egen gruppe på Facebook for de frivillige. Den heter "Frivillighet for flyktninger i Kvænangen". På siden oppdateres det jevnlig hva flyktningene trenger.

Søker sjåfør

Nisa 4H-klubb på Sørstraumen har fått ansvaret for å organisere aktiviteter for barn og unge, og Ragnhild Enoksen har pådratt seg ansvaret for å forhindre "brakkesyken" - få folk inkludert i lokalsamfunnet og delta på sosiale tilstelninger.

- Nå mangler vi bare en som kan ha ansvar for skyss til aktiviteter. På frivillig basis selvfølgelig, sier Larsen.

GODT ENGASJEMENT: I Kvænangen har blant andre Mariann Larsen hatt en heltidsjobb med og organisere og tilrettelegge for de nyankomne flyktningene. - Engasjementet er over all forventning. Jeg håper det varer, sier hun. Foto: Arkivfoto/Isabell Haug.