Slik blir Riddu Riddus store jubileumsfeiring

I 25 år har Riddu Riddu-festivalen vært helt sentral i å åpne nye øyne for urfolkskulturer. Årets festivalprogram gjenspeiler jubilanten og offentliggjøres i dag.

JUBILEUM Riddu Riddu feirer 25 år i sommer. Det skal markeres med et fyldig festivalprogram som strekker seg over fem dager i juli.  Foto: Ørjan Bertelsen

kultur

Programmet strekker seg fra onsdag 13.juli til søndag 17.juli.

I løpet av disse fem dagene, har publikum muligheten til å bli kjent med noen av de ferskeste og mest lovende unge samiske talentene, økt kunnskapen om urfolk i verden i dag gjennom et omfattende seminar- og kursprogram, opplevd verdensomspennende urfolksmusikk og kunst, samt kjent på den unike atmosfæren som er Riddu Riddu.

- Det er ganske fantastisk å tenke tilbake på de tjuefem årene som har vært preget av storm og stilla, med oppturer og noen nedturer. Vi skal sørge for at Riddu Riddu fortsetter å være en av de viktigste møteplassene for fremtidens urfolksstemmer, og har masse pågangsmot mot flere jubileum, forteller festivalsjef Karoline Trollvik.

Trygghet og toleranse

Siden starten i 1991, har Riddu Riddu jobbet for å skape en sterkere bevissthet og stolthet rundt det samiske. I dag er festivalen en viktig stemme for urfolk over hele verden, og festivalsjefen levner ingen tvil om at festivalen fortsatt har stor betydning og relevans.

- Riddu Riddu trengs fortsatt, det er mye som gjenstår når det kommer til kulturforståelse og rettigheter til urfolk i verden. Det å dele kulturuttrykk med hverandre og oppfordre til samtaler kan inspirere alle til å føle trygghet i egen kultur og toleranse for andres. Og det skapes stor kunst og sterke unge mennesker i prosessen, sier Trollvik.

Samler verden

Unike nyproduksjoner, konsepter og internasjonale samarbeid er noen av stikkordene for årets program.

- Et gjennomgående tema for årets festival er urfolkskunstneres møte med det moderne, og det vil være noen kraftfulle stemmer på besøk i Kåfjord i juli for å presisere urfolks plass i en global samtid, sier Trollvik.

Festivalgjengere som returnerer til Riddusletta, vil heller ikke ha noen vansker med å kjenne seg igjen.

- Klassikerne er på plass i programmet, siida’en er klar og vi gleder oss til store kulturopplevelser, kjærkomne gjensyn og nye bekjentskaper både på og utenfor scenen. Vi samler verden i Kåfjord, igjen! Til sommerens vakreste eventyr!, avslutter festivalsjef Karoline Trollvik. 

Dette skjer under årets Riddu Riddu-festival:

 • Riddu Sessions

I år har festivalen satset enda bredere på talentutvikling og er stolte over å ha fått på plass et samarbeid med Talent Norge, Kulturnæringsstiftelsen og Sametinget. I 2016 er det Marja Mortensson, Elina Waage Mikalsen og Katarina Barruk som er Riddu Sessions - alle tidligere kåret til "Årets unge kunstner". I vår har de jobbet sammen med elektronikaartisten Niilas fra Bergen, med Ole Jørn Myklebust som mentor. De siste dagene har de jobbet frem joiker sammen med mentor Sara Marielle Gaup. Resultatet fra prosessen vises under åpningen torsdag 14. juli.  

 • Stor internasjonal kunstutstilling

Kunstutstillingen Obsidian Gaze er en pekepinn på Riddu Riddu sin betydning for utvikling av urfolksidentitet og kunstuttrykk. Kåfjords egen Geir Tore Holm, har kuratert den eksklusive utstillingen med anerkjente navn som Jimmie Durham, Yuma Taru, Iver Jåks og Maria Thereza Alves. I tillegg vil Outi Pieski lage et helt nytt verk til utstillingen som åpner onsdag 13. juli. Påfølgende lørdag møtes noen av kunstnerne til en panelsamtale som tar for seg urfolks identitet og kunstuttrykk.

 • Dancing Earth

Urfolksdansere fra et av Nord-Amerikas fremste danseensembler, Dancing Earth har urpremiere på en helt unik produksjon til Riddu Riddu fredag 15. juli. I samarbeid med samiske kunstnere som Sarakka Gaup, skal de lage en forestilling basert på felles erfaringer og utfordringer knyttet opp mot det å være urfolk i dagens samtid, og produksjonen vil spille på elementer fra både Sápmi og Turtle Island (Nord-Amerika). Dancing Earths produksjoner er tuftet på tanken om å revitalisere kultur og samfunn gjennom urfolksdans, og dansekompaniet vil at publikum skal få en dypere forståelse av forbindelsen mellom naturen og mennesket i urfolksperspektiver.

 • Klubb lávvu

For første gang inviterer festivalen til Klubb Lávvu etter konsertene. I festivalens ny-konstruerte Baldalavvuer er det laget rom for intim klubbstemning, i mørkere lokaler, med en tanke til de litt mer sjenerte danserne. Samiske DJ´s vil sørge for Klubb-atmosfære og dansbare beats. Niilas spiller torsdags natt, og Biti spiller fredags natt. Billetter reserveres på www.riddu.no (begrenset antall).

 • Powerjoik

Sofia Jannok har markert seg som en kraft å regne med. Hun inntar scenen lørdag 16. juli og det er duket for en Jannok i ny drakt, som byr på både sarthet, råskap og et brennende engasjement. Marja Mortensson vender tilbake til Riddu Riddu, og har vokst betraktelig siden festivalen presenterte henne som Årets unge kunstner i 2014. Mortensson er på rask tur opp og frem som en av Sápmis fremste sørsamiske joikere, og kommer med band og materiale til første album med seg. Publikum vil også møte henne i åpningsnummeret Riddu Sessions.  

 • Hip-hopere med urfolkspolitikk på hjertet

I år skal endelig den chilenske hip-hopperen Ana Tijoux stå på storscenen under festivalen. Tijoux har siden 2007 bygd sin solokarriere med tekster om diskriminering av minoriteter, brudd på menneskerettigheter og sosiale forskjeller. Hun har flere ganger oppnådd Grammy nominasjoner og er en artist med musikk og politisk brodd i verdensklasse.

Hip-hop kollektiv Balam Ajpu fra guatemala skal vise oss at Mayaenes språk, kultur og kunnskap fortsatt lever og er relevant for den moderne verden. Ved å sette sammen lyder fra naturen, som rennende vann og fuglekvitter, med moderne beats og hip-hop rim på 3 ulike Maya-språk, slår Balam Ajpu et slag for moderne urfolkidentiteter. Kitok spiller på stereotypier og fordommer knyttet til det samiske. Rapperen SlinCraze avslutter årets festival med et budskap om fred, kjærlighet og aksept uansett religion, kultur og legning. Han vil også bidra i bestillingsverket Northern Soul og sees i dokumentaren; «Arctic Superstar» som er en del av årets filmprogram.

 • Hovedscenen

Det blir en melodiøs og utfordrende visuell reise gjennom Arktis når Northern Soul, bestillingsverket til Varangerfestivalen i 2014 av Hermann Rundberg og Simone Grøtte, akkompagnert av NOSO og nesten alle vokalistene og artistene spiller på åpningsdagen 14. juli. Den mystiske konstellasjonen YLVA lager elektronisk musikk iblandet joik og jazztrompet, og lover samisk aktivisme fra scenen. Sondre Justad gjester Riddu Riddu for første gang, og Hanggai fra Indre-Mongolia sørger for strupesang, hestehodefeler, elgitarer i skjønn forening. Violet Road skal avslutte fredagskveld med et forrykende show på hjemmebane. 

 • Årets Nordlige Folk

Årets Nordlige Folk er et av festivalens viktigste programområder, og i år er en delegasjon fra øya Taiwan invitert og representerer urfolksgruppene Amis, Paiwan og Atalya under festivalen. Musikeren Suming, som representerer Amis, spiller på hovedscenen torsdag. Kunstnerne Yuma Taru bidrar med et verk til utstillingen Obsidian Gaze og vil holde workshops i tradisjonell Atayal veving på Riddu Siida. Sakuliu Pavavalung, som er en av pionerene i urfolksbevegelsen på Taiwan, skal jobbe frem en helt unik kunstinstallasjon på Riddu Siida som publikum kan følge prosessen til. Jaktfilosofen Sakinu Ahronglong bidrar i seminar og workshops. Gjennom festivalen skal de formidle deres kulturer, kunnskap og kunsttradisjoner for publikum. Årets nordlige folk vil spesielt markeres på lørdag 16. juli under Årets Nordlige folk dagen. 

 • Årets unge kunstner

Den unge billedkunstneren Inga Wiktoria Påve skal vise et bredt spekter av hennes arbeid, i en spesiallaget utstilling til årets festival. Publikum vil få sjangsen til å se hennes kunst på flere arenaer og, det vil også dukke opp spesiallagede effekter med Påves design.

 • Yurtakonsert

Yurtakonsertene er et av Riddu Riđđu-festivalens mest populære arrangement. Årets Yurta-konserter blir fremført av Namgar Lkhasaranova fra Burjatia i den sørlige delen av Sibir. Namgar er kjent for både å ivareta burjatiske musikktradisjoner og for å sette musikken inn i et moderne lydbilde. Med seg har hun sin mann Eugene Zolotarev på det tradisjonelle strengeinstrumentet Chanza.

 • Riddu Siida

I urfolksboliger på Riddu Siida kan du møte urfolk fra hele verden. I urfolksboliger som yurta, tsjum, lavvu, gamme og tupeq møter du representanter fra de ulike urfolkene som kan lære deg både om boligen, om kulturene deres og ulike musikk- og håndverkstradisjoner. Og du får servert lokale delikatesser og kjent med deres skikker.   

 • Kurs

Berit Alette Mienna er på plass med hennes populære joikekurs. Urtekurset vil i år foregå i den nyetablerte Riddu økohage på festivalområdet, med et rikt mangfold av kulturplanter fra hele verden. Workshopen gir et innblikk i økologiske dyrkemetoder og prinsipper, samt tradisjonell og moderne bruk av planter i mat, kosmetikk og medisin. Workshopen holdes av Tom Lien som driver Lien økologiske urtegård. Andre kurs er blant annet samisk vevkurs, samisk språkkurs i både nordsamsik og kildinsamisk, og på Riddu Siida presenteres flere ulike drop-in kurs. Husk påmelding på riddu.no

 • Film

Det er filmvisning fra torsdag til søndag i Nisga’a Longhouse på Riddu Siida. I år vil vi spesielt trekke frem filmen Arctic Superstar om rapperen Slincraze. I tillegg vil det være flere nye samiske kortfilmer på lerretet. To filmer med tilbakeblikk fra tidligere festivaler vises i anledning jubileet.

 • Seminar

Riddu Riddus hovedsponsor, UiT-norges arktiske universitet, holder to seminarer med temaene jaktfilosofi og masterstudenter skal presentere sin forskning rundt temaet urfolkskunnskap. Det blir seminar om Lyngshestens historie og overlevelse i forbindelse med at veterinær og Riddu-venn Geirmund Vik mottar kongens fortjenestemedalje. Det årlige Nordlysseminaret stiller brennaktuelle spørsmål rundt forskningsrapporten som viser at samiske kvinner, og videre urfolkskvinner i verden, er mer utsatt for vold og seksuelle overgrep. Riddu Riddu tar også debatten om retten til urfolks kultur og kunstutrykk.

 • Kunst

Stitch Project kommer tilbake for å avslutte prosjektet som ble startet på Riddu i 2012. Publikum inviteres med på brodering av en 10 meter lang duk. Det blir også et seminar hvor kunst, samarbeid og lokalesaker vil bli utdypet.

 • Litteratur

Mimie Märak, Niillas Holmberg og Sarakka Gaup skal blant annet møtes for å diskutere hvilken innvirkning poesien har på dagens samiske samfunn og dens forhold til naturen, og blir ledet av Máret Anne Sara. Maräk gjør poetry slam og spoken word. Hun er også skuespiller. Holmberg er prisbelønt forfatter av to diktsamlinger, musiker og skuespiller. Gaup er skuespiller og poet. Sara er forfatter og kunstner. Det blir også lansering av boken "Ravnenes kamp" av Aino Hivand. Dette er en tospråklig bildebok for barn som tar opp språk- og identitetsproblematikk gjennom en fortelling om ravner fra de to stedene Skare og Vyen.

 • Barnefestival (3-13 år)

Barnefestivalen har plass til ca. 100 deltakere, og for å sikre seg plass er det lurt å melde seg på i forkant. Aldersgruppen 3-9 år vil rullere på ulike aktiviteter. Aldersgruppen 10-13 år kan delta på mer utfordrende og fordypende aktiviteter. På programmet står blant annet familieforestilling "Marja og magedragen" med Sarakka Gaup, og idé, joik og musikk av Georg Buljo. Påmelding åpner 20.juni.

 • Nuorat ungdomscamp

På Riddu Riddu festivalen kan ungdom bli med på et fantastisk program hvor de får muligheten til å delta på ulike workshops og aktiviteter, samt bli kjent med nye venner. Alle ungdommer fra 13 år og oppover er velkommen til å delta.

Et fullstendig program for årets Riddu Riddu-festival finner du her. Sjekk også ut Riddu Riddus spilleliste på Spotify.