Niende året av kvenfestivalen Paaskiviikko bød på minst 1400 besøkende. Det er omtrent samme besøkstall som for fjoråret, noe daglig leder for Halti Kvenkultursenter IKS, Pål Vegard Eriksen, ser seg fornøyd med.

– Det som betyr noe er at de som har går herifra har hatt en god opplevelse. Mange har virket fornøyde, sier han.

Loistava

Årets festival bød på flere forskjellige forestillinger, kurs i kvensk, flere utstillinger og begynnerkurs i slektsforskning.

Eriksen ønsker å få fram at festivalen tilbyr mye av god kvalitet.

– Foredragsholdere og musikere har vært veldig dyktige. Vi har jo hatt to forestillinger som har fyllt Halti Kulturscene! Musikkteateret Loistava ble holdt to ganger og fikk veldig gode tilbakemeldinger. Vi er fornøyde vi også. Det er barn og unge i sving på scenen, og det er barn og unge som ser på. Det er jo akkurat dem vi vil nå ut til, sier Eriksen.

Les saken: Imponerte med kvensk musikkteater

Festivalkoordinatoren trekker også fram Nord-Troms Museums egne musikkforestilling ”Rallar og bus”.

– Denne burde egentlig alle ha sett! Museet fikk løftet fram litt av gruvehistorien i regionen, en historie mange ikke kjenner til.

Les saken: "Rallar og bus" gikk for fullt hus

Begrenset økonomi

Ifølge Eriksen lever festivalen fra år til år med begrensede midler.

I 2016 fikk de 200.000 kroner fra Kulturrådet samt 70.000 kroner fra Troms Fylkeskommune. Midlene fra Kulturrådet er en økning.

– Det er vi selvfølgelig veldig glade for. Samtidig er det ikke mye penger vi har å leve av – når det er en festival hvor hovedmålet er å bidra til revitalisering av språk og kultur. Vi har prøvd å søke om treårig fast støtte fra Fylkeskommunen, men det fikk vi ikke denne gangen. Så får vi se hvordan det går videre. Vi kan i alle fall ikke bli større uten økt bevilgning, for vi har gitt maksimalt.

Eriksen sier noen stiller spørsmålstegn ved hvorfor de bruker så mye penger på musikkbaserte innslag, når det er så kostbart.

Se video: Bli med på kvensk musikktreff

– Er det valuta for pengene? – det vet vi ikke. Men det vi vet er hvor viktig det er at folk får høre språket bli brukt.

I fjor splittet arrangørene opp arrangementene rundt om i kommunene. Dette hjelper heller ikke på det økonomiske.

– Men kvenkultursenteret er eid av seks kommuner, så det har litt med det og gjøre. Kanskje når vi flere i Storfjorden hvis vi er tilstede der og ikke bare har alt i Nordreisa.

for Halti Kvenkultursenter IKS, Pål Vegard Eriksen. Foto: Johanne P. Elvestad