Og på Samefolkets dag, inviterte Språksenteret på filmkveld hvor den unge samiske filmskaperen Marja Bål Nango presenterte tre av hennes kortfilmer.

- Det er spennende å presentere mitt arbeid på hjemmebane, sier filmskaperen fra Skibotn, og er spent på responsen.

Provoserer

Nango som har sin filmakademiske utdanning fra Nordland kunst- og filmfagskole og Høyskolen i Kautokeino, lever i dag som filmskaper.

Den samiske filmskaperen åpner filmkvelden med «Halv ditt, halvt datt» fra 2012, en film som berører et tabulagt tema om det å være flerkulturell.

- Og jeg vil sette i gang en tenkeprosess hos folk, sier hun.

Filmen skal få publikum til å reflektere over det å være flerkulturell og de utfordringer dette medfører. Nango benytter seg av provoserende utrykk i denne filmen for å få frem sitt budskap.

- Skal mitt barn ha bunad, hvis jeg liksom får barn med en nordmann, sier hun i filmen.

Ny ungdomsfilm

«Halvt ditt, halvt datt» er sammen med hennes andre prisbelønte film «Før hun kom, etter han dro» vist på en rekke filmfestivaler, deriblant Tromsø Internasjonale filmfestival. Hun har også mottatt flere utmerkelser og priser for sine produksjoner.

Til sommeren skal Nango starte innspillingen av sin neste kortfilm, denne gang en ungdomsfilm som berører det å ha en samisk identitet i et moderne samfunn.

De vel 20 fremmøtte på Skibotn skole denne tirsdagskvelden viste stor interesse for filmene til Nango, og er tydelig stolt over deres filmskaper.