25 voksne og 15 barn fra Ukraina har bosatt seg i Skjervøy kommune som følge av krigen i Ukraina og den påfølgende flyktningkrisen. Forrige helg var brorparten av disse samlet i kantina på den videregående skolen på Skjervøy - sammen med rundt fremmøtte gjester.

Ragnhild Steien, rektor Skjervøy voksenopplæring og leder i Skjervøy flyktningetjeneste, sier at tilstelningen var et ledd i samarbeidsprosjektet Godt Selskap - et prosjekt som drives av Skjervøy voksenopplæring og flyktningetjeneste, kulturskolen og frivillige lag og foreninger.

Siden 2017

Da inviterer man ifølge Steien til hyggelig samvær med allsang, opptreden av kulturskolens elever, mat fra ulike land, kaffe/kaker og åresalg med fine premier, som regel sponsa av næringslivet på Skjervøy.

– I år er det fem år siden Godt selskap ble startet. Vi hadde tre arrangement årlig i 2017, 2018 og 2019. Så ble det et opphold under pandemien i 2020-21, så det var en stor glede å endelig kunne invitere til godt selskap igjen, sier Steien.

Og denne gangen var det altså Ukraina som var tema.

– Krigen i Ukraina gjør noe med oss alle, men selvfølgelig mest for dem som har opplevd det som har skjedd og har måttet forlate landet sitt.

Luksusproblem

Og responsen fra både flyktningene og skjervøyværingene var helt upåklagelig ifølge Steien.

– Ja, det var et kjempearrangement, med veldig bra oppmøte. Disse Godt Selskap-arrangementene har vært populært før og det er veldig givende også for oss å holde på med det. Nå begynner vi å lure på hvor vi skal arrangere det for at det ikke skal bli så trangt. Men det er et luksusproblem, smiler Steien.

MYE FOLK: Skjervøyværingene hadde møtt opp i solid antall for den ukrainske kvelden. Foto: Privat
NYDELIG PROGRAM: Ukrainerne presenterte seg og sitt land for de rundt 140 fremmøtte på Skjervøy. Foto: Privat

Ukrainerne selv sto for programmet lørdag, et program som Steien beskriver som «nydelig».

– De presenterte landet sitt, fortalte om krigen, leste dikt, framførte ukrainske sanger, presenterte Norge med glimt i øyet og holdt takketale til Norge og Skjervøy, som har tatt godt imot dem. Det ble en sterk og rørende opplevelse og ukrainerne satte stor pris på at så mange kom. De takket alle for støtten og mottakelsen, sier Ragnhild Steien.

SERVERING: Det var litt å bite i for alle fremmøtte - med hovedvekt på ukrainske mattradisjoner. Foto: Privat

Etter en time med underholdning var det duket for mat. Og det var en variert, Ukraina-inspirert meny de fremmøtte fikk stifte bekjentskap med.

– Det ble servert borsj, vareniki, paier, piroger, vinaigrette, gratinert biffkjøtt med potet, kaker, uzvar og kirsebærsaft fra den ukrainske buffeten som var forberedt dager i forveien, sier Steien.

Foto: Privat