Det nyeste tilskuddet heter ”Glødende mørketidsland”, og er femte bok i serien ”Levende sagntradisjon fra Nord-Norge”. Som serienavnet røper, er dette bøker fylt med sagn fra den nordlige delen av landet. Fortellingene har opphav i en muntlig fortellertradisjon, og er felleseie for en større kulturkrets.

- Fortellingene fengsler oss fordi de beretter om tro, det skjulte og det fremmedartede, men også det folkelige og det kjennbare, heter det i pressemeldingen fra forlaget.

Rød trå

Boka er en mystisk reise fra Øst-Finnmark til Helgelandskysten, og forfatteren kombinerer den litterære og folkelige fortellertradisjonen når han skriver ned fortellingene.

Han beholder den røde tråden, det mystiske innholdet som fortellerne har berettet, men bruker lang tid litterært og språklig for å forme de muntlige fortellingene.

– Bakgrunnen for dette er at det muntlige, det fortalte og det skriftlige er uttrykksformer som tar utgangspunkt i to forskjellige settinger.

Både innsamlere og informanter har bidratt til sagnmaterialet, i tillegg til at boka inneholder tekster skrevet av andre skribenter.

Fra foreldrene

Interessen for fortellinger og for det overnaturlige fikk forfatteren inn med morsmelka.

– Jeg vokste opp med en far som var glad i å fortelle og min mor var en såkalt klarsynt. Hun spådde folks framtid, har han fortalt til Framtid i Nord i et tidligere intervju.

– Både inneholdet, og det med fortellinger, har jeg fått fra dem, slår han fast.