Melkebøndene Harald Kaasen Jr. og Madeleine Strand fra Burfjorddalen i Kvænangen er å se på NRK1 i morgen kveld.

Sammen med melkebilsjåfør Charles Pettersen Aasvang fra Sørkjosen vil de prege episode fire i serien ”Melkeveien”.

– Det er litt pinlig å være med, men mest gøy. Selvfølgelig stiller man jo opp når man blir spurt, man vil jo at folk skal bli bevisst om yrket, sier Strand.

– Spente

"Melkeveien" er NRKs nye dokumentarserie som følger melkebilsjåfører i Finnmark og Nord-Troms når de henter melk hos bøndene.

Strand forteller at TV-teamet fra NRK har vært på besøk på gården deres flere ganger og at de har hatt timevis lange intervjuer med dem alle.

– Vi er spente på hvor mye som kommer med. Vi rakk dessverre ikke premierefesten og vet derfor ingenting om hvordan det ferdige resultatet har blitt, sier hun.

Strand tror og håper likevel at serien blir å omhandle melkebilsjåføren Charles mest.

– I de episodene som har vært til nå har det egentlig ikke vært så mye om familiene. Jeg håper ikke det blir så mye om oss, ler hun.

Tidspress

På Kaasen gård har de noen og førti melkekyr. Melka de produserer hentes hver tredje dag, uansett vær og vind, julaften eller nyttårsaften.

Strand og Kaasen Jr. er enige i at det uten en melkebilsjåfør hadde vært vanskelig å drive på med deres arbeid.

– Jobben sjåførene gjør er kjempeviktig. Det er nesten litt vanskelig å forklare. Men hvis melka blir over tre døgn gammel må jeg tappe den i sluken, sier Kaasen Jr.

Han sier reklamen for TV-programmet skal ha det til at sjåførene kjører verdens tøffeste bilrute.

- På en måte er det jo sant på grunn av de store verdiene som er i omløp. Sjåførene har en utfordring vinterstid over Kvænangsfjellet for eksempel. De kan ikke stå mange timer i kø for at melka skal bli gammel. De er jo også fritatt for kjøre og hviletid slik vanlige lastebilsjåfører har, forteller han.

Selv om han tror programmet er mer show enn noe annet, er han glad yrket får litt PR.

– Vi vil jo ha folk til å drikke norsk melk og velge norskt kjøtt. Hvis de ikke vet så velger de noe annet i butikken der det er prislappen som gjelder. I prinsippet kan alt utenom Gilde være importert, sier han.