Både Lyngen kirke- og bygdekor, Samisk sanggruppe og Kåfjordkoret gikk live under NRK sin satsing på Salmeboka, minutt for minutt.

For Ruth Larsen fra Samisk sanggruppe og dirigent for Lyngenkoret, Tove Haugerudbråten, var det en spennende opplevelse å opptre live på tv.

– Det er en glede å være med på å sette kultur i Nord-Troms på kartet, sier de to korlederne til avisa. De er begge svært opptatt mellom opptakene med å gjøre de siste forberedelsene, få i seg mat og litt varmt å drikke.

Raskt ute

Da Tove Haugerudbråten fikk høre om prosjektet til NRK, var hun rask med å melde på koret.

– Men først skulle opptakene være i Trondheim, noe som ikke var aktuell for oss. Derfor ble gleden stor da opptakene ble flyttet til Manndalen, sier hun til avisa.

Lyngen- kirke- og bygdekor gikk sammen med Kåfjordkoret for å gjøre sin opptreden på riksdekkende tv, et samarbeid som tidligere har vært gjort med stor suksess.

– Og den 3. søndagen i advent vi opptre på en felles kirkekonsert, tilføyer hun.

Ut til folket

Både Haugerudbråten og lederen for den samiske sanggruppen håper at deres opptreden skaper positive ringvirkninger, både for kor-interessen i regionen, men også muligheten til å holde flere konserter rundt om i distriktet.

– Selv om vi ikke har noe mål om å bli rik og berømt, tilføyer Larsen.

For det samiske sangkoret handler det også om å kunnesynge samiske salmer foran et større publikum, salmer som for første gang er tatt med i salmeboka.

Sanggruppa som på samisk heter ”Sámi lávlunjoavku” har eksistert i 15 år, og har årlig rundt 30 opptredener lokalt i Kåfjord.

Under den direkte sendinga på fredag, fremførte de først ”Deilig er jorden” med Sauli Guttorm som sollist. Deretter presenterte koret ”Kim alle klokker” med Eskil Larsen som sollist, før de avsluttet direktesendingen  med ”Jeg er så glad hver julekveld” med Silje Helland og Sarah Skumedal som sollister.

Både det samiske sangkoret og samarbeidet mellom Lyngenkoret og Kåfjordkoret  fikk svært gode tilbakemeldinger fra tv-teamet.

– Vi synes også at konserten gikk bra, selv om det å synge live er noe spesielt, sier en strålende fornøyd Tove Haugerudbråten etter at kameralysene er slått av.

Etter at opptakene på Riddusletta var i boks, hastet sangkorene til Senter for Nordlige folk for å opptre i forbindelse med språksenteret  i Kåfjord sitt 20 års jubileum.

DIREKTE: Lyngen- kirke og bygdekor og Kåfjordkoret sang foran hele landet i forbindelse med NRK sin storsatsing Salmeboka, minutt for minutt. Foto: Jan Arild Hansen