Et 40 talls publikum og musikere hadde funnet veien til Hottigården i Skibotn da Framtid i Nord var innom det første kvensk/finskr musikktreffet funnet sted på gården som nå er eid av Kvenlandforbundet.

Bjørnar Seppola fra Kvenlandforbundet forteller at dette musikktreffet er kommet i stand for å fremme tradisjonsrik folkemusikk.

- Nå har vi hentet musikere fra både Sverige, Finland og Nordland som skal spille utover dagen og kvelden. Og så blir det en del workshops med fokus på kvensk/finsk folkemusikk og en sosial sammenkomst, sier Seppola, og betegner arrangementet som et uformelt treff hvor de som vil kan bidra musikalsk

Musikken som forsvant

Seppola forteller at to - tre generasjoner tilbake i tid, var slike musikktreff med denne type folkemusikk vanlig rundt om i Skibotn og Lyngenfjord. Men etter hvert som den engelsktalende musikken ble mer fremtredende blant ungdom, så sto den moll-baserte folkemusikken i fare for å gå i glemmeboken.

Nå ønsker Kvanlandsforbundet å ta musikken og språket tilbake, og gjennom denne uformelle festivalen sette fokus på en musikkform som forsvant.

- Og vi håper at arrangement er med på å skape en levende interesse for folkemusikken, spesielt for de yngre, påpeker Seppola.

Forsmak på Paaskivikko

Det er Skibotn kven- og finneforening i samarbeid med Kvenlandsforbundet som arrangerer musikktreffet, og for Seppola er det også viktig å skape arrangement i Hottigården, en kvensk gård som Kvenlandsforbundet har kjøpt for å sette i stand til museumsvirksomhet.

Nå håper Kvenlandsforbundet at musikktreffet kan bli et årlig arrangement, og mener videre at festivalen er en flott start på den kommende Paaskivikko, selv om de ikke er en del av det offisielle programmet.Se tv-innslag på vår Facebookside.