Forestillingen hadde urpremiere under årets Paaskiviikko og fylte Halti kultursal på Storslett.

I denne omgang er det Kvænangen kommune som er først ut, mandag 15. august og på Flerbrukshuset i Burfjord. 16. august er det Solhov på Lyngseidet som tar i mot ensemblet. Onsdag 17. august står Flerbrukshallen på Hatteng for tur og torsdag 18. august Skjervøy kulturhus.

Det er likevel i Kåfjord kommune, at det kanskje blir aller mest storslått når turnéen rundes av 20. august.

- Tanken om å få til en utendørs forestilling i Ankerlia, var egentlig bakgrunnen for at turneen ble til, sier konservator ved Nord-Troms museum, Lise Brekmoe.

- Vi la handlingen dit, og da måtte vi nesten også ha en forestilling der, tilføyer Inger Birkelund.

Kle deg etter forholdene

Utover forestillingen er det også lagt opp til taler og litt musikk. Publikum har også muligheten til å ta en matbit, og her står blant annet rømmegrøtt på menyen.

- Etter arrangementet håper vi også at folk tar seg tid til å utforske - det vil vi sterkt anbefale. Jeg tror det er mange som egentlig ikke kjenner så godt til Ankerlia, og nå har man muligheten til å få sett mer. Området er stort, men det er formidling der gjennom skilting. I selve Ankerlia finner man et laboratorium, vaskeri og slike ting. Direktørboligen ligger om lag en halv kilometer unna, sier Brekmoe.

Siden plassen ligger et stykke unna vei, anbefales folk å ha gode sko med seg. Ta også med kontanter.

- Man bør forøvrig kle seg etter forholdene. Vi har også sagt at alle må ha med sitteunderlag evt. noe annet å sitte på og lommelykt. Det kommer til å være mørkt når folk skal gå ned igjen, men vi har et godt oppmøte av frivillige som vil sørge for at alle får en fin opplevelse og passer på at alle kommer seg vel hjem, sier Brekmoe.

Unik sjanse

Produksjonen og turnéen har flere støttespillere hvor Nord-Troms museum står for det største bidraget.

- Vi søkte også om sponsormidler fra Ymber - og fikk det. Så skal det sies at alle kommunene rundt omkring har vært veldig behjelpelig med å få dette i gang. Vi har jobbet tett med Kåfjord kommune i sammenheng med Ankerlia. Noe av det som blir å skje denne kvelden er litt hemmelig enda, men Lyngshestlandet blir å stille med to hester og en bikkvogn. I tillegg har vi ordføreren som har sagt seg villig til å kaste glans over arrangementet, sier Brekmoe.

- Sist det ble arrangert et slikt gruveteater var i 1998 da de feiret 100-års jubileet for åpningen av gruvene, så det begynner å bli en del år siden. Dette blir en unik sjanse sånn sett, fortsetter hun.

Tanken med hestene utover å frakte Rallarkor og ordfører opp til området, er også å skape litt liv og røre.

- Vi har jobbet med å få på plass en infrastruktur der, sånn at det skal være bra for publikum å være der og en større ramme rundt. Vi har et ønske om skape stemning og at det skal bli et folkeliv der. Folk må gjerne kle seg i tidsriktige klær, smiler Inger Birkelund.