Denne saken ble først publisert 18. august 2022, men blir nå åpnet for alle som en del av Framtid i Nords julekalender.

– Det var nesten som å være første mann på månen. Jeg begynte å lukte på papiret og det var kjempestort. Det var litt den følelsen: «Yeah, I’ve made it!».

Slik beskriver forfatter Sammy Jeridi øyeblikket da han for første gang holdt sin egen krimroman. Han har nettopp illustrert hele seansen ved å holde opp hans første bok - «Ghettokungen» - opp i luften, som om det var Simba i Løvenes konge.

– Det viser at alt er mulig. Jeg får fortsatt frysninger, sier ham.

– Får tro det er jævlig bra

Sammy Jeridi er vokst opp i Solna i Stockholms län (fylke). Foreldrene er fra Afrikas nordligste land Tunisia. Han er gift med Hilde Jeridi fra Nordreisa. Og bor store deler av året på Gran Canaria. Den resterende tiden? På Krakenes i Nordreisa. Hvor også tre av hans fire bøker er skrevet.

Mannen som måler over 190 cm på strømpelesten sprudler av glede, latteren sitter løst og personligheten hans fyller rommet på lik linje som salgstallene for «Ghetto»-serien gjør i et Excel-ark: Til randen.

105.000 solgte bøker til nå - og det kun på svensk. Da de salgstallene kom hadde hans fjerde og siste bok «Ghettoprinsessan» kun vært på markedet i én uke.

– I bokverden sier man at det er jævlig bra. Så da får jeg tro det er jævlig bra, sier han og humrer godt.

I 2019 inngikk Jeridi en kontrakt med forlaget Bokfabriken i Sverige. Først ble bokserien utgitt kun som lyd- og eBok. Men tilbakemeldingen fra leserne var så gode at forlaget bestemte seg for å prøve den ut som pocket og deretter som innbundet bok.

– For å være en debutant gikk det veldig, veldig bra. Og det var mye bra skriveri om mine bøker.

«First we take Sweden, then we take Europe»

– Men vi får inte glömma, sier han på svensk, og fortsetter:

– Jeg har skrevet under en avtale for fem land med danske Gyldendal.

Avtalen betyr at bøkene hans skal oversettes til norsk, dansk, finsk, polsk og spansk. Innen 18 måneder skal det gjøres en digital lansering i de fem landene.

– Det begynner som det gjorde med Bokfabriken, som en digital lansering. Så krysser jeg fingrene for at det blir trykt der også.

I 2020 ble hans første bok utgitt i Sverige. Og på knappe to år har han rukket å selge over hundre tusen bøker bare i hjemlandet sitt:

– Kan jeg nå de her resultatene i de andre landene? Herregud. Da er jeg ikke langt unna en halv million solgte eksemplarer, sier en sprudlende forfatter.

GOD RESPONS: – Når forfatter Arne Dahl sa: «Den høye farten fra Jeridi finnes ikke i den svenske thriller-verdenen. Men det er også smart og velkomponert.» Bare det å få høre det fra en gigant som Arne Dahl er kult, sier forfatter Jeridi. Foto: Christer André Henriksen

Vanskelig oppvekst

Selv om Sammy i dag kan sole seg i glansen av suksessen som forfatter, så har ikke veien hit vært problemfri og enkel.

Som barn opplevde Sammy både fysisk og psykisk vold i hjemmet.

– Man visste aldri når det ville smelle neste gang. Jeg var redd når jeg var hjemme.

I en alder av 8–9 år søkte Sammy seg dermed ut og fant en trøst i venner, trening og på biblioteket, i fantasiens verden:

– Det var der drømmene skaptes. Jeg begynte å lese gjennom sagaer og kunne fantasere meg bort. Og til slutt ville jeg aldri at sagaene skulle ta slutt. Så jeg begynte med et hvitt A4-ark hvor jeg skrev videre på sagaene - og slik begynte min skriveglede.

– Det var som terapi, det å få ut frustrasjonen og mine egne demoner, jeg skjønte ikke det der og da, men jeg kjente den fantastiske følelsen det ga meg, det var en befrielse.

Sammy forklarer at i voksen alder har han gjort opp og forsonet seg med sin foreldre.

– Det har vært en ny reise for meg og min pappa, og meg og min mamma. Det har vært en viktig reise for meg, men en tung reise som har tatt mye energi.

«Ghetto»-serien

Og nettopp den tunge oppveksten har han tatt med seg inn i bøkene om Leonard Jaziri, også kalt Leon, og lillebroren Emir.

Kort fortalt: Handlingen dreier seg om Leon som driver det halvkriminelle og fremgangsrike foretaket Ghettoselgerne. Leon er en karakter som balanserer mellom det gode og det onde, hvor drivkraften hans er å tjene nok penger så hans lillebror Emir kan bli den første Jaziri som forlater ghettoen og får seg en god utdannelse og et godt liv.

– Jeg har ikke selv hatt den beste oppveksten. Dog har Leon hatt en verre oppvekst enn meg. Men det er en del Sammy Jeridi i Leon og inspirert av min oppvekst - jeg har bare ganget opp saker og ting med ti for dramaturgiens skyld.

Til nå har Sammy gitt ut bøkene «Ghettokungen», «Ghettobröder», «Ghettolegender» og «Ghettoprinsessan». Men frykt ikke, Jeridi har fortsatt mer krutt i skrivemuskelen:

– Fra begynnelsen av var planen at det skulle bli en serie med tre bøker, men nå skal det i alle fall bli seks bøker.

Konkurrerte mot Lars Kepler

I 2021 ble Jeridi nominert til Storytel Awards for hans første bok «Ghettokungen». En svensk litteraturpris som kårer den beste lydboken på Storytel i året som har gått.

Og i finalen sto det mellom ham og forfatterne Lars Kepler og Emelie Schepp. To forfattere som henholdsvis har solgt 15 millioner eksemplarer på 40 språk og 2,5 million eksemplarer i 30 land. Hvor Schepp til slutt gikk seirende ut.

– Det var kjempestort. Det er forfattere man har fulgt med og lest deres bøker. Wow, jeg må fortsatt klype meg selv i armen.

– Og i år har «Ghettobröder» vært med i Storytel Awards og blitt stemt frem til finalen. Så to bøker i serien min har blitt stemt frem til finalen av lytterne mine, sier Jeridi, som mener skrivestilen hans kan minne om en Frankenstein av Jo Nesbø, Dan Brown og Lee Child.

Får vi se Nordreisa i bøkene?

– Jeg har fundert hvordan man kan koble inn Nordreisa i fortellingen. Det hadde vært kult om det var noe herfra. Kanskje Leon kan dra på ferie til Nord-Norge, hvalsafari kanskje? spør Jeridi retorisk.

– Hva er drømmen din videre som forfatter?

– Drømmen for meg er å bare kunne fortsette med det jeg gjør. En annen drøm som ikke har gått i oppfyllelse er å få det på film eller som tv-serie.

– Er det noen som har vært i kontakt med deg angående det?

– Det er folk som har luktet på det. Jeg er i dialog med forskjellige produsenter. Men det er også en industri som går langsomt, forteller ham.

Men uavhengig av hva som skjer fremover:

– Det er dette jeg vil fortsette med ut livet, bedyrer Nordreisa-forfatteren.