Førsteamanuensis i nordisk litteratur ved Norges Arktiske Universitet Roald Larsen er opprinnelig fra Seglvik i Kvænangen.

Han har gitt ut ”Det stormer et spøkelse over Norge” som er den syvende boka i serien ”Levende sagntradisjon fra Nord-Norge”.

Klarsynt mor

Ved å skrive ned lokale sagn fra ulike steder sier Larsen man kan lage et mentalt kart over Nord-Norge.

– På den måten kan man bli kjent med de ulike stedene gjennom fortellingene, sier Larsen.

Han forklarer selv at det var sagnsjangeren som fant han allerede da han var barn.

– Jeg vokste opp med en mor som var klarsynt og spådde mye til folk. Min far var også veldig flink å fortelle historier, sier Larsen.

Larsens far var fisker. Ofte satt faren med andre fiskere og drakk kaffe hjemme, og da brukte Roald og broren å stå opp for å høre på fortellingene som ble fortalt blant fiskerne.

– Det var mange skumle fortellinger. Jeg tenker med gru på alle historiene som har forsvunnet med disse fiskerne, sier han.

Larsen ønsker å bevare gamle fortellinger. Det er en av grunnene til at han gir ut bok-serien.

– Før fortalte man mange flere fortellinger. Det er viktig å se verdiene av slike fortellinger, sier han.

Fra Nord-Troms

Flere av sagnene boka ”Det stormer et spøkelse” er fra småbygder i Larsens hjemkommune og resten av Nord-Troms. Blant annet ”Likberget” fra Manndalen, ”Stell av døde” fra Langnes, ”Røvere inntar Nordreisa” fra Bakkeby og sagnet om ”Skriket og tyngda” fra Meiland.

Da Larsen startet med bokserien brukte han mye tid på å lete sagn. Nå opplever han at folk ønsker å dele fortellingene sine. Bak i hver bok er det opplyst hvem som er informanter til hvert sagn.

Larsen har skrevet fortellingene slik at de passer sjangeren.

– Det er stor forskjell på skrift og tale. Det må skrives slik at det passer sagnsjangeren, men jeg prøver å holde den muntlige delen så levende som mulig, sier Larsen.

spøkelse: ”Det stormer et spøkelse over Nord-Norge” er den syvende boka i serien. Illustrasjon: Håvar Spitzburger.