KOMMENTAR:

Ti lysglimt i et merkelig år

I et år preget av triste og alvorlige nyheter, har det heldigvis også vært noen gladsaker.

Regnbue og budskapet «alt blir bra» på en stein ved en tursti i Stjørdal.  Foto: Gorm Kallestad

meninger

Så var det snart over. Året de aller fleste nok helst skulle vært foruten. Hadde noen fortalt oss for bare ett år siden, hvordan 2020 skulle bli, hadde vi nok tenkt "særlig", fnyst og ledd det bort.

Men vi har alle lært at pandemi ikke er til å spøke med — selv ikke når man bor i en region der smitten har vært svært lite utbredt. Naturlig nok har koronaen preget nyhetsbildet også i lokalavisa, og "gladsakene" har vært sjeldnere enn før.

Det betyr ikke at de ikke har vært der. For når jeg tenker tilbake på de mange månedene som har gått, og sakene jeg har skrevet, er det disse jeg husker aller best. De historiene jeg har fått lov å fortelle, om de som gjør det beste ut av situasjonen. Om de som på kreative måter har gått inn for å glede andre i en vanskelig tid.

Nå som året snart er omme, og vi kan skimte et aldri så lite lys i enden av tunnelen, er det på sin plass med et lite tilbakeblikk på akkurat disse sakene.

1. Frivillighetens innsats

13. mars er en dag vi alle husker. Dagen Norge stengte ned, og regjeringen innførte de mest inngripende tiltakene Norges befolkning har opplevd i fredstid. Samme dag snakket jeg med Kåre Bjørnar Olsen, som kunne fortelle at Lyngen frivilligsentral innførte utkjøring av mat, medisiner og pakker til eldre og pleiende i kommunen. "Det er ingenting som motiverer meg så mye som å bistå når det virkelig gjelder", sa han.

2. Bakgårdskonserten i snøstorm

Inspirert av kjendiser i Oslo, som holdt konserter i både bakgårder og på balkonger, tok Tor-Arne Isaksen gitaren fatt, og gikk ut i snøstormen på Storslett. Målet var å skape litt glede i en vanskelig tid, og de mange tusen som så videoen vil nok si seg enige i at han klarte nettopp det.


3. Morsom snøhulekonkurranse

Konkurransen, som ble initiert av Reisa Treningssenter og arrangert i samarbeid med oss i Framtid i Nord, bidro til flere timers moro ute i snøen for både små og store nordtromsinger. Et sårt trengt avbrekk i en tid der alle skulle tilbringe mest tid hjemme.

4. Russens alternative feiring

Russen ved Nord-Troms VGS er klare for en alternativ russefeiring. Marie Nyvoll og Oda Isaksen sier det handler om å gjøre det beste ut av situasjonen.   Foto: Kristina Båtnes Hestdahl

Noen utsatte til juni — andre feiret i mai. Men russen i Nord-Troms tok smittevern på alvor. De tradisjonelle knutene ble byttet ut med koronavennlige knuter, som å dele ut antibac og å handle for eldre. "Når situasjonen er som den er, så er det greit at russetida må vike. Nå må alle bare gjøre det beste ut av det", sa Marie Nyvoll og Oda Isaksen.

5. Marinas gave til naboen

Ni år gamle Marina visste at naboen bodde alene, og ville derfor glede ham med en tegning. Helt uoppfordret la hun tegningen i postkassen, og mottakeren, Kjell Nordli, satt stor pris på den hyggelige gesten fra nabojenta.


6. Helsesenterets morsomme korona-stunt

Vi er alle en stor takk skyldig landets helsearbeidere for innsatsen de har lagt ned i året som har gått. På helsesenteret på Skjervøy vet de hvordan de skal holde humøret oppe - en spesiell hverdag til tross. "Viktig med avbrekk i en hektisk og krevende hverdag", sa leder Åshild Hansen om videoen de spilte inn i mai.

7. Koronapride

Det var ikke med et lett hjerte styret i Nord-Troms Pride bestemte seg for å avlyse paraden. Men i stedet for å avlyse hele arrangementet, bestemte de seg for å gjennomføre en koronavennlig versjon av tidenes første Pride-feiring i Nord-Troms. En annen gladnyhet er at alle de seks kommunene bestemte seg for å heise regnbueflagget 6. juni. At det har betydd mye for mange nordtromsinger hersker det liten tvil om.

Asgeir Fagerli Langberg, Agnete Båtnes Braaten og Eline Petrine Johansen.   Foto: Kristina Båtnes Hestdahl

8. Frivilligsentralene som får bestå

Om det er en tid man har sett viktigheten av de små frivilligsentralene i distriktet, er det det siste året. Derfor var det ekstra overraskende da forslaget om en annen finansieringsmodell kom - og som trolig ville resultert i nedleggelse av mange av landets minste frivilligsentraler. Saken skapte stort engasjement, og gleden var desto større da kontrameldingen kom i mai: Regjeringen viderefører dagens ordning.

9. Heder til kommuneoverlegen

Kommuneoverlegene i regionen er blant helsearbeiderne som ikke kan få nok skryt i denne tiden. De har stått på - dag og natt - siden krisa inntraff i mars. Alle fortjener både heder og ære, og da er det også på sin plass med en liten påskjønnelse. Nettopp det fikk Øyvind Roarsen, Nordreisas kommuneoverlege, i årets siste kommunestyremøte. Der fikk han overrakt Ugleprisen for 2020, til stående applaus fra alle som var til stede.

10. Julas superhelter

Selv i merkelige år blir det jul - og de aller fleste av oss kan feire den på forholdsvis normalt vis. For mange er imidlertid ikke normalen noe å glede seg til, og da er det fint at vi har hverdagsheltene våre som tar i et tak. I Nordreisa måtte Røde Kors sin årlige juletilstelning avlyses, men det var ingen som satt seg ned med beina i kors av den grunn. Penger ble samlet inn - nok til å fylle nesten 100 matesker med alt man måtte trenge til jula - til de som har behov for det.

I flere andre kommuner ble det også delt ut matesker - som i Kvænangen, der pengene kom fra Mowi som følge av et avlyst julebord.