MENINGER:

Tenk på dette du – før det er for seint

Morgendagens matprodusenter, altså. Finnes de?

Ole Anton Teigen på gården sin på Svensby.  Foto: Kristina Båtnes Hestdahl

meninger

Den norske bonden lever for å produsere mat til alle som ikke driver med matproduksjon – altså den norske forbrukeren. De lever ikke av å produsere mat til alle i vårt langstrakte land. Det er ikke mulig. Dessverre.

Vi matprodusenter tar vår del av samfunnsoppdraget på alvor, og finansierer gjerne gårdsdrifta med arbeidsinntekt utenfra. Det gjør vi for å ha muligheten til å fortsette med det vi aller helst vil – å produsere rein og sunn mat til forbrukerne.

Matprodusentene har tatt et verdivalg. Det står det respekt av! Deres verdivalg og utrettelige innsats gjør at forbrukerne kan dra på butikken og kjøpe det de trenger av sunn, ren, næringsrik og god mat.

Hver dag. Hver uke. Hele året.

Men hva med den oppvoksende slekt?

Morgendagens matprodusenter, altså. Finnes de? Når framtidsutsiktene er å jobbe veldig mye mer og tjene veldig mye mindre enn alle andre. Hvem skal da produsere maten til oss alle? I framtida. Dette burde bekymre oss alle. Både de som handler på COOP og SPAR – og de som eier de tre store kjedene.

Samfunnsoppgaven med å skaffe oss tilgang på nok sunn, ren, næringsrik og god mat må vi løse i fellesskap. Ellers vil vi ikke lykkes. Noen av oss.