Det er beklagelig at reiselivssnæringen ikke er blitt hørt i steinbruddsaken. Heller ikke en konsekvensutredning er blitt gjennomført i kommunen om hvordan steinbruddet vil påvirke reiselivet i Kåfjord. Hvorfor ikke? I følge Kommuneplanens arealdel 2015-2027 skulle det satses på reiseliv, ikke rives ned. Derfor er det sterkt beklagelig at vedtaket som er gjort i kommunestyret ikke stemmer overens med intensjonen til økt satsing på reiseliv. Vi mener også at reguleringsvedtaket kan være ugyldig. Ettersom mangelen på utredning av forholdet til overordnet planverk og konsekvensene for de næringsdrivende som er etablert ikke er vurdert.

Det er viktig at reiselivsnæringen nå får en god begrunnelse fra politisk ledelse om hvorfor de velger å ikke lytte til reiselivet eller gjøre en konsekvensutredning av reiselivet i denne saken.

Kåfjord kommune har hatt en sterk vekst av drivere innen reiseliv og overnatting. Ikke engang dette er blitt kartlagt. I tillegg til dagens kommersielle reiselivsbedrifter i kommunen finnes det også over 34 utleiere i Kåfjord på Airbnb. Kåfjord har blitt kjent nasjonalt og internasjonalt og har et kjempepotensiale for videre vekst. Da må det satses riktig ellers kan fort reiselivsnæringen bli ødelagt i Kåfjord. Noe som igjen betyr tap av fremtidige inntekter og arbeidsplasser.

K. Richard Paulsen

Reiselivssjef i Visit Lyngenfjord

I Djupvik området satses det ytterligere på Bygdehuset med butikk, parkering, EL bil lading, bobil tømming, aktiviterer og toaletter. Da er det sterkt beklagelig at kommunen ikke ser hvilket potensiale Djupvik har for reiselivet. Her vil turistene bruke plassen ved Bygdehuset til parkering, handel og utfart for dagsturer osv. Med ett steinbrudd i nabolaget vil det ødelegge attrasjonen og satningen som nå gjøres i området.

Det er samtidig viktig å skape ytterligere bolyst i området. Det får vi ikke med ett steinbrudd med støy, svevestøv og tungtransport dundrende på småveiene midt i ett fantastisk turområde.

Som vi har informert kommunen om tidligere er det allerede kommet kritiske tilbakemeldinger fra turoperatører i Norge og Europa som vanligvis ser på området som svært attraktivt. De er redd for at plassering av steinbruddet vil ødelegge den fine turistopplevelsen i form av støy, støv og økt tungtransport. Området er også ett av de mest populære områdene for toppturer i regionen.

Reiselivet har så langt i år hatt en kraftig økning på overnattinger i området, sammenlignet med fjoråret. Dette er turister som kommer for å oppleve unik natur. De er pengesterke og forlanger kvalitet. Type gjester som besøker regionen varierer gjennom de ulike sesongene. Felles for de alle er ønske om å oppleve vår rå og vakre natur i fredelige omgivelser. Reiselivet i regionen kan virkelig skape trygge arbeidsplasser og økt inntjening om forholdene tilrettelegges også for fremtiden.

Det er forventet en ytterligere vekst fremover med naturbaserte opplevelser. Derfor er denne etableringen av steinbruddet svært kritisk for reiselivsnæringen. Hele etableringen er et sterkt inngrip i et fantastisk naturområde som turistene elsker.

Skal vi lykkes må vi gripe mulighetene nå som vi har sjansen

skriver K. Richard Paulsen
Storhammaren i Djupvik. Foto: Are Bergset Elvestad

Alle prognoser for de neste 10 årene forteller at det er områder med natur opplevelser som vil vinne kampen om turistene. Her trengs det heller ytterligere investeringsvilje og tilrettelegging for turister i området om vi skal lykkes. Hovedfokus bør heller være å tilrettelegge for turistnæring i området sånn at sesongbedrifter kan bli helårsbedrifter med flere ansatte.

Visit Lyngenfjord forstår at det er viktig med økt næringsdrift i kommunen, men da er det samtidig viktig å huske at tilrettelegging av ulik næring må hensyntas sånn at de ikke kolliderer og ødelegger for hverandre. Ellers er det ingen som lykkes.

Etter covid perioden har vi hatt en enorm vekst i antall besøkende og overnattingsgjester i vår region. Og den veksten forsetter som tidligere beskrevet. Vi har ikke sett tilsvarende besøkstall de 10 siste årene. Bare de 2 første månedene i år 2023 øker trafikken i området med 26 prosent på overnatting. Med disse tallene sier det seg selv hva kommunen kan lykkes med om de griper muligheten.

Reiselivsnæringen er en viktig næring i Nord Troms, med mange arbeidsplasser spredt utover hele regionen. I dag mister vi mye av disse inntektene ettersom det brukes for lite penger på tilrettelegging for å møte den økte veksten.

Fra 2008 og frem til 2019 økte omsetningen i reiselivet i hele Nord Norge med over 90 prosent målt i løpende kroner. (Tall fra kbnn.no) Til sammenligning var veksten i reiselivsnæringen i Sør-Norge på i underkant av 40 prosent. Aktiviteten i reiselivsnæringen sank drastisk under koronapandemien i 2020 og 2021, men allerede i 2022 var mye av aktiviteten tilbake i næringen.

Vår anbefaling er at Kåfjord kommune opprettholder ambisjonene om økt satsning på reiseliv. Det er her kommunen kan vokse ytterligere i årene fremover. Husk at reiseliv med aktiviteter også skaper bolyst. Skal vi lykkes må vi gripe mulighetene nå som vi har sjansen for ytterligere inntjening og reiselivsvekst i Kåfjord.

­­

HVA MENER DU? Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening.

Send ditt innlegg til nyhet@framtidinord.no