I dag kom beslutningen fra Norges Bank om «dobbel renteheving» med 0,5 prosentpoeng. Samtidig varsler de en ny renteheving i august og ytterligere økninger frem mot neste sommer.

Dette kommer på toppen av sterkt økende priser. Siden mai i fjor har prisene på bensin økt med 43 prosent, mens prisene på diesel har økt med 49 prosent, viser ferske tall fra SSB. Strømprisene har i år vært rekordhøye og prisen på matvarer er ventet å øke med 10 prosent 1. juli.

Under behandlingen av revidert budsjett i Stortinget foreslo FrP å fjerne avgiftene på drivstoff. Det ville betydd at bensinen hadde blitt 8 kroner billigere per liter, eller 400 kroner hver gang du fyller en tank på 50 liter. Dieselen hadde blitt 7 kroner billigere per liter.

foto
Hans Andreas Limi, finanspolitisk talsperson i Fremskrittspartiet Foto: Håkon Rusdal, Frp

Fremskrittspartiet foreslo også å innføre en makspris på strøm på 50 øre, fjerne el-avgiften som regjeringen doblet fra 1. april, samt å halvere matmomsen for å dempe prisveksten på matvarer.

Regjeringen burde hjulpet de som nå sliter ved å sette ned avgiftene, slik at folk og bedrifter klarer å få betalt regningene sine. En rekke europeiske land har redusert drivstoffavgiftene i det siste. De har også skyhøy inflasjon og press på renta.

Det er dobbelt usosialt av statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum at de nekter å bli med på FrPs forslag om avgiftskutt.