Det e ikke så ofte eg deltar i politiske diskusjona, uenigheter og slike ting, eg vet ikke en gang om det her e en politisk diskusjon faktisk men no føle eg bare at eg MÅ engasjere meg og få sakt noe. Eg e både sint, forbanna og målløs, men mest av alt e eg lei meg. Har visst lenge at gårdsdrift og landbruk har vært i dårlig vær hos noen folkegruppe (veganere, vegetarianere? Eg vet ikke.) og har egentlig ikke tenkt så mye over det, e man imot noe så e man imot noe. Ikke så mye man kan gjøre med det. Du vil ikke støtte landbruk ved å ikke spise storfe? Flott, da finn du andre ting å spise! Du vil ikke drikke melk eller spise meieriprodukter? Amazing, da kutte du det og ut, ferdig med det! Selvfølgelig skal du få velge ka du skal spise til en hver tid uansett ka slags grunnlag du tar de valgan på.

No blir ting litt mer seriøst her; det her får meg faktisk til å se rødt å bli forbanna. Tine la ut et fantastisk flott bilde av nydelige NRF kyr som koste seg ute i sola og skreiv følgende tekst: «Her i gården bestemmer 225 000 fantastiske melkekyr. Gratulerer med kvinnedagen!». Dem la altså ut et uskyldig bilde for å vise at dem støtte kvinnedagen dem også, spektakulært! Men eg blei altså målløs av alt av kommentarer folk klarte å lire av seg i det kommentarfeltet. Eg kategorisere kommentaran som oppgulp basert på propaganda, uvitenhet og falske opplysninger. Det ble faktisk brukt helt sinnssyke argumenter mot melkebønder, noen eksempel: «utnytting av uskyldige dyr», «tenkes kun profitt», «undertrykkelse av dyr»(WHAT?!), «myrding for moroskyld» og den slags å lista kunne blitt mye, mye lengre.

Folk e altså så uviten om ka som faktisk skjer i et norsk fjøs å kordan ting foregår at det e en skam. Grunnen til at d her treff meg ganske hardt i fleisen e at eg e vokst opp på gård å har fått den ære av å være «gardsgutt», altså VET eg kordan ting foregår. Utrulig givende og god erfaring å se alt som kreves og alt som må gjøres for at et gårdsbruk skal drives. Eg va og eg e stolt av å være oppvokst på gård. Levebrødet til flere generasjoner av min familie. En gang eksisterte d ikke men no står det altså et stort og flott gårdsbruk i Sappen fullt av friske og raske NRF kyr, et urverk som må vedlikeholdes til alle døgnets tider siden det e så mye arbeid. Man jobbe ikke som bonde, man E bonde. D e en livsstil å plutselig skal bonden kategoriseres som en dyremorder som kun bryr seg om profitt fra dyr dem torturere og ikke bryr seg om? Tror du at kyrne i et fjøs blir torturert og drept for moroskyld tar du veldig feil. Så enkelt og brutalt e d ikke, men likevel ser noen så stygt på landbruk. JOBBEN TIL MAMMA OG PAPPA FOR POKKER. Aldri i livet at eg skal godta at mamma og pappa og familien min blir sett sånn på. Ingen ville godtatt at noen snakka sånn om noen sin jobb, spesielt når d ikke e sant, blir som å si at ansatte i barnehaga slår barna uten at man har bevis på det.

Kyr får det stellet som trengs for at dem skal kunne ha det så bra som mulig; mykt liggeunderlag, kos fra dem som e på jobb, så mye mat dem bare orke dytte i seg, rom å bevege seg på(greit, dem får ikke gå nøyaktig kor dem vil, men får no egentlig bikkja din gjøre d?). Lista e uendelig lang for ka som skal til for at en ku leve et godt liv, Norge har utrolig god dyrevelferd når det kommer til landbruk. Så klart holdes kyr inne om vinteren her oppe i nord, vil ikke at dem skal fryse i hjel. Men om sommeren blir dem sluppet ut om dagen, å gjett ka dem vil på kvelden? Jo, dem VIL faktisk inn i fjøsen igjen, så sykt du enn synes det høres ut så vil dem det. Dem vil inn i varmen og inn til enda mer mat. På mange gårdsbruk kan kua fritt gå ut og inn som ho vil, ho bestemme selv når ho vil spise, drikke, hvile og bli melket. Har lest masse om de her grusomme melkeapparatene som noen folk mene kyr frykte mest av alt. Det her e så artig for gjett ka kua også vil? Melkes. Jepp, ho vil komme hjem for å melkes. Melkes fordi ho har fått kalv så ho skal lage enda mer deilig melk til oss, akkurat som for rundt 10.000 år siden(sirka, man vet ikke helt når tid avling av dyr ble introdusert til jordbruket), å d samme foregår no men mye mer skånsomt og profesjonelt så klart. Det gjelder å legge til rette for at kyr skal ha det så bra som mulig og en mest mulig naturlig atferd selv om dem bor inne.

Kanskje eg har oppnådd noen ting med d her, kanskje ikke. Prøve å si at før du tar opp kampen med å avskaffe norsk landbruk, ha litt bein i nesa til å få pålitelige fakta på bordet. Gjør litt bedre innsats enn å bare stemple stolte bønder som en gjeng mordere, dyreplagere og avskum sånn uten videre. Besøk heller et par gårdsbruk før du åpne munnen! Å hente dine såkalte fakta fra propagandavideoer med filmmateriale åpenbart innspilt i utlandet e ikke godt nok for meg. Tar deg gjerne med til Sappen så vi kan gå og hilse på ho Dagros!Eg ernære meg med melk og kommer aldri til å slutte med det, så får du spise akkurat ka du vil.

Vel bekomme!