Det har vært stor debatt i kommunestyret den siste tiden, hvor mange har tatt til ordet for å forsvare navnet «Fjellfinnbakken» under planlagt gjenreisning av Bakkan sommerboplass.

Der har til og med vært uttalt at det er bortkastet bruk av ressurser å diskutere saken da flere mener at navnet er «uproblematisk». Men allerede i 1921 ble det vedtatt under de samiske landsmøtene at man ønsket at styresmaktene skulle bruke ordet «samer» fremfor «finner» og «lapper» i omtale av den samiske urbefolkningen.

Nå, 100 år senere, sitter likevel deler av kommunestyret i Lyngen og tviholder på sin rett til å bruke et utdatert og støtende språk.

I debatten synses det at få vil føle seg støtt av navnet, enda det rapporteres at tre av fire samiske ungdommer har opplevd trakassering hvor blant annet «fjellfinn» har blitt brukt som skjellsord.

Det er uten tvil nasjonal konsensus om at ordet «fjellfinn» er negativt ladet og at samehets fortsatt er tilstedeværende. Det er et ord som ikke hører hjemme i en kommune som har som mål å være inkluderende og et hjem for mangfoldet vi ønsker. Å kalle stedsnavnet «Fjellfinnbakken» for uproblematisk, er lite fremtidsrettet og utviklende. En kultur- og holdningsendring må til.

Siden 1975 har innbyggertallet i Lyngen kommune rast nedover, mens kommunestyret selv klør seg i hodet og undrer på hvorfor ungdommene flytter bort. En vil trolig tenke at et slikt stedsnavn alene ikke skulle kunne ha betydning for kommunens fraflytting, men det er holdningene selve bagatelliseringen representerer som er sakens hovedproblem.

Det mangler åpenbart en forståelse for storsamfunnets holdninger og verdier når flere i kommunestyret velger å kalle bruk av stedsnavnet «Fjellfinnbakken» for «uproblematisk». Vi tror ikke at noen i kommunestyret med viten og vilje forsøker å diskriminere.

FEIL ORDBRUK: Artikkelforfatter Mads Harald Fagerborg Kvien.

Men skal vi skape en mangfoldig og inkluderende kommune som folk ønsker å flytte til, så må man også akseptere at nedsettende ord og uttrykk ikke er passende som stedsnavn i dagens samfunn. Det handler om respekt og forståelse for de som var før oss, og for de vi lever sammen med i dag som sambygdinger, naboer, venner og bekjente.

Vi stiller oss uforstående til hvor denne frykten og motviljen til endring kommer fra – Venstre ønsker å snu befolkningsnedgang og skape vekst, ikke å gå baklengs inn i framtiden. Samfunnet er i utvikling, det må vi også være.

Venstre er helt enig i tidligere uttalelser om at dette er unødig ressursbruk, for det er åpenbart at navnet ER problematisk og av den grunn ikke skal benyttes. Det er heldigvis ikke for sent å snu seg fremover. Vi håper kommunestyret lar fortiden være historie og vedtar rådmannens innstilling under det kommende ekstraordinære kommunestyremøtet.

Innstillingen er fremtidsrettet, basert på fakta, undersøkelser og menneskeverd. Å ikke vedta denne innstillingen vil bevise at kommunestyret er utdatert og på overtid for utskiftning.

­­

HVA MENER DU? Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening.

Send ditt innlegg til nyhet@framtidinord.no