Troms Kraft og Ymber er snart ferdig med sin mulighetsstudie om vindkraft i Nordreisa. Jeg har fulgt dette arbeidet siden i høst og opplever at det har vært en meget ryddig og god prosess. Mulighetsstudien skal overleveres Nordreisa Kommune medio mai og skal opp til behandling i kommunestyret 22.juni.

Det er viktig å presisere at kommunestyrets behandling av mulighetsstudien ikke er en endelig behandling av ja eller nei til vindkraft i Nordreisa. Troms Kraft og Ymber har gjennomført mulighetsstudien for å komme frem til det mest hensiktsmessige området for vindkraft i Nordreisa. De har vurdert vindressurser, isingsproblematikk, reindrift, scooterløyper, fiskevann, turområder, jaktområder og øvrig friluftsliv etc. Med bakgrunn i alle disse faktorene er det landet et område på fjellet, 7-8 km rett øst av Vinnelys i Reisadalen. For de lokalkjente er det i området Dorrisvann.

Hva skal behandles i kommunestyret 22 juni?

Kommunestyrets behandling er IKKE et endelig ja eller nei til vindkraft i Nordreisa. Derimot er det ja eller nei til å få frem mer fakta.

Troms Kraft og Ymber trenger et ja fra Nordreisa kommune for å kunne starte en offisiell prosess med konsekvensutredning av det utpekte området. Når dette er gjort kan kommunestyret ta endelig stilling til saken, før kraftselskapene sender konsesjonssøknad til NVE. Arbeidet med å utrede konsekvensene tar normalt 4-5 år.

Sier kommunestyret nei til vindkraft når konsekvensene er utredet, vil ikke NVE behandle konsesjonssøknaden.

Med et ja i juni kan Troms Kraft og Ymber starte arbeidet med konsekvensutredningen. Her skal de utrede konsekvensene for reindrift, dyreliv, miljøpåvirkning og innbyggernes bruk av området, for å nevne noe. De skal også gjennomføre fysiske målinger av vær og vind i området. Det vil avklare om det faktisk er mulig å anlegge et vindkraftverk ved Dorrisvann. Dette er lange prosesser hvor alle brukergrupper skal involveres og bli hørt, før Nordreisa kommune og NVE fatter sin beslutning.

Har Nordreisa sagt fra seg all makt ved å si ja til en konsekvensutredning 22 juni?

Nei! Når en konsekvensutredning er ferdig om 4-5 år må området reguleres. En slik regulering skal behandles i kommunestyret. Det blir den endelige avgjørelsen for Nordreisa Kommune, og den tar vi etter at alle konsekvenser er grundig utredet.

Nordreisa Høyre har derfor ingen betenkeligheter med å si ja til å starte en offisiell prosess for å få alle fakta på bordet. Det er en kjensgjerning at Norge, og spesielt vår del av Norge, trenger økt kraftproduksjon. I et klimaperspektiv er vindkraft ren energi og den vil bidra til å ta ned bruken av fossil energi.

Å etablere et vindkraftverk vil selvsagt være et stort naturinngrep i det aktuelle området, og derfor må saken bli utredet slik at alle fakta kommer frem. For Nordreisa kommune vil et slikt vindkraftverk gi store inntekter. Dette er penger vi trenger for å kunne tilby det tjenestetilbudet innbyggerne våre forventer, forlanger og fortjener. Eksakt beløp for inntektene vet en ikke før vindressursene er målt og det endelige produksjonspotensialet er bekreftet. Men vi snakker om kommunale inntekter på 30-50 millioner kroner per år. Dette er helt reelle tall. Troms Kraft og Ymber har også startet dialogen rundt en avtale med Nordreisa kommune som bl.a. gir makspris på strøm til innbyggere og næringslivet opp til et visst forbruk. Vi diskuterer også andre tiltak for å maksimere de lokale ringvirkningene, dersom Nordreisa avgir arealer til ny kraftproduksjon. En slik avtale må ligge på bordet før den endelige avgjørelsen kan fattes i kommunestyret om 4-5 år. Nordreisa Høyre mener derfor det er smart av Nordreisa kommune å si ja til videre utredning. Dette for at kommunen skal ha et best mulig beslutningsgrunnlag når avgjørelsen om det skal åpnes opp for vindkraft eller ikke, skal tas.

­­

HVA MENER DU? Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening.

Send ditt innlegg til nyhet@framtidinord.no