I Nordreisa, som i de fleste andre lokalsamfunn, er frivilligheten en av de viktigste bærebjelkene i samfunnet. Vi er vant med at mange stiller opp som trenere i idrettslag, som leksehjelper eller som redningsmannskap hvis ulykken er ute.

Men vi kan ikke ta det for gitt. Hva skal til for at frivillighet i Nordreisa skal ha gode vilkår selv om samfunnet vi bor i står ovenfor endringer? Det trengs en skikkelig diskusjon om dette.

Vi er godt vant i Nordreisa. Det legges ned innsats tilsvarende mange 10-talls, kanskje 100-talls årsverk i frivillig ubetalt arbeid hvert år. Sammen med næringslivet og det offentlig tjenestetilbudet er det frivilliges innsats som skaper det lokalsamfunnet vi lever i.

Selv om aktivitet i mange lag- og foreninger lever i beste velgående, basert kun på frivillig innsats, så er det også noe uforutsigbart og skjørt med frivillig sektor. Vi kan i hvert fall ikke ta det for gitt at de som driver frivilligheten er mange nok til å klare de store oppgavene frivilligheten tradisjonelt har tatt i vårt samfunn.

17.mai arrangement rundt om i Nordreisa er eksempel på et typisk frivillighetsopplegg. Skoleklasser og foreldre har gjør en innsats for å skape gode rammer rundt denne viktige festdagen for andre på skolen og for folk i bygda. Også for de som ikke har tilknytning direkte til skolen. For dette får de tjent noen penger til klassekassa.

På Storslett har det nå i 2023 vært usikkerhet rundt 17. mai arrangement. De klassetrinn som var ansvarlig har sagt fra seg arrangementet og det mange har vært forespurt om å ta over. Lenge så det ut som det faktisk ikke skulle bli noe 17.mai arrangement med fest og salg av kaker, is og brus, matservering og leker for ungene og for de mange innbyggere som er bosatt i Storslettområdet.

Rune Benonisen Foto: Kristina Båtnes Hestdahl

Det er nok mange årsaker til at dette skjer i år, men det viser hvor viktig frivilligheten faktisk er for noe så betydningsfullt som 17.mai. Og det viser hvor skjørt dette faktisk er. Hvis frivilligheten ikke lengre er sterk nok, så står vi i fare for å tape noe som er svært viktig for oss alle. For eksempel – steder vi kan møtes og noe å samles rundt som er felles for oss alle. Slik som 17.mai arrangement.

Nå ordner det seg for 17.mai på Storslett likevel. Det er gjerne slik at der noen prater, handler andre. I dette tilfellet handler Nordreisa Røde Kors og Nordreisa Rideklubb. Disse gjør en ekstraordinær innsats på vegne av hele lokalsamfunnet. Og takk og pris for dem!

Dette eksemplet illustrerer behovet for å være bevisst hva frivilligheten betyr for samfunnet. Og vi må spørre oss hva som skal til for å beholde frivilligheten som vi er så avhengig av. Denne diskusjonen bør tas både av foreldreutvalgene på skolene, i politiske fora, innenfor idrettslagene og andre deler av samfunnet. Hva bør være kommunens rolle? Hva bør vi forvente fra oss som er foreldre med barn og skolene og i idrettslagene?

Frivilligheten er selvfølgelig ikke bare oppvekst. Men i sammenheng med at det utarbeides plan for oppvekst i Nordreisa er disse tingene eksempel på viktige tema. Hva mener du? Kom gjerne med innspill til hva du mener er viktig for oppvekst i Nordreisa i årene fremover enten ved å sende skriftlig innspill til kommunen eller på ett av de åpne møtene om dette tema.

­­

HVA MENER DU? Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening.

Send ditt innlegg til nyhet@framtidinord.no