Naturvernforbundet i Nordreisa oppfordrer kommunestyrerepresentantene til å tenke seg nøye om før de stemmer for å bygge ned vår unike og urørte natur og rokke ved vår internasjonale status og merkevare som nasjonalparkkommune.

Industrikommune eller naturkommune?

Nordreisa er ingen industrikommune, det foreligger heller ingen planer om at Nordreisa skal bli en industrikommune. Strategisk næringsplan nevner ikke industriutvikling overhodet. Nordreisa er en nasjonalparkkommune, Storslett er en nasjonalparklandsby, Reisa er vår elv og Reisa er vår nasjonalpark.

19. desember 2022 vedtok naturtoppmøtet i Montreal FNs naturavtale. Gjennom avtalen har Norge blant annet forpliktet seg til å verne 30 % av all natur på land innen 2030. Å bygge ned urørt villmarksnatur med store vindturbiner er stikk i strid med denne avtalen.

Nordreisa kommune er kjent for å være en naturvernkommune. Vi er en av få kommuner som er i nærheten av å kunne oppfylle FN sin naturavtale. Nylig var ungdom, fagmiljø og foreninger fra Nordreisa på Dagsrevyen med innslag om hvor flink vi er til å verne urørt natur. Dette er noe vi faktisk er god på og kan videreutvikle. Vi må satse på det vi allerede kan og er kjent for.

Naturens egenverdi kan ikke måles i kroner og øre

Naturen i Nordreisa er variert og mangfoldig. Enkelte naturområder består av svært sjeldne og viktige arter som har nasjonal og internasjonal beskyttelse. Andre områder består av natur som for de fleste framstår som «verdiløs», ettersom den kan ha få sjeldne arter og er lite brukt av mennesker. Denne typen natur kan lett bli veldig lite verdsatt når den måles opp mot store utviklingsprosjekter som for eksempel et kraftverk.

Det man kanskje ikke tar med i beregningen da er denne naturen sin enorme egenverdi i kraft av sin urørthet. Naturen har nemlig en verdi som er helt uavhengig av hvor artsrik den er eller hvor sjeldne artene som lever der er. Naturen har også en verdi som er helt uavhengig av hvor mye den brukes av oss mennesker til rekreasjon. Naturen har nemlig en verdi nettopp på grunn av at den er ubrukt, utilgjengelig og ugjestmild. Kombinasjonen av disse egenskapene gjør naturen urørt og villmarkspreget. Den oppsøkes ikke av besøkende og den utnyttes ikke til noe som gir direkte økonomisk avkastning. Dette poengteres også i en rapport skrevet av FNs naturpanel. Naturen har en enorm verdi i kraft av at den bare er der og at den er urørt av menneskelig påvirkning. Som nasjonalparkkommune er det nettopp dette som gir oss en indirekte avkastning gjennom reiselivet.

Europas siste villmark

Denne verdien går langt utover våre kommunegrenser og landegrenser. De store sammenhengende urørte naturområdene som finnes i Nord-Troms blir bare viktigere og viktigere å ta vare på. Verdens natur bygges ned bit for bit og i Europa er det snart ikke mer villmark igjen.

Naturen i Nord-Troms er nå Europas siste villmark. Dette betyr at folk kan sitte i storbyer i hele verden og velge å reise til oss for å oppleve denne typen natur. Man reiser ikke så langt for å se på en vindturbin.

Villmarken i Nordreisa har ikke blitt nedbygd siden siste istid for 10.000 år siden, la den være ubebygd de neste 10.000 årene også!

Industriutvikling og arbeidsplasser

Er de få arbeidsplassene et vindkraftverk kan gi oss verdt det? Kraftprodusenter som bygger vindkraftverk, kan ikke love kommunen industriutvikling eller arbeidsplasser. Dette er opp til andre myndigheter og næringsliv. Inntektene fra selve kraftverket er preget av usikkerhet. Det eneste vi vet sikkert er at naturens verdi er konstant og evigvarende. Den kan gi avkastning gjennom arbeidsplasser og mennesker i kommunen knyttet til naturforvaltning og bærekraftig reiseliv. Ikke

minst kan naturen gi oss avkastning i form av rekruttering til kommunen og bolyst for dem som bor her.

I disse dager arrangeres årskonferansen til Norges Nasjonalparkkommuner her i Nordreisa med over 50 deltakere fra hele landet. De kommer hit for å se vernet og urørt natur, ikke vindturbiner! I stedet for å jobbe for etableringen av et vindkraftverk kan vi i Nordreisa rendyrke vår merkevare og status som nasjonalparkkommune. Vi kan satse på utvikling av denne identiteten og skape arbeidsplasser knyttet til natur- og besøksforvaltning, bærekraftig reiseliv og andre tilstøtende næringer. Dette er noe vi allerede har et fagmiljø innenfor og noe vi kan bygge videre på!

I tillegg til dette bør vi jobbe for at kommuner som tar et ekstra ansvar for å verne natur og å oppfylle FNs naturavtale får inntekter for å ta dette ansvaret. Dette kalles grønn kommunenøkkel, en endring av inntektssystemet som belønner klima, natur og miljø. Nordreisa har store verneområder, nasjonal laksefjord og vernede vassdrag, vi har muligheten til å ta dette ansvaret for de kommunene og landene som ikke lenger har urørt natur å verne.

Nordreisa er en nasjonalparkkommune og ikke en industrikommune, la oss satse på og utvikle denne statusen og merkevaren også i framtiden!

­­

HVA MENER DU? Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening.

Send ditt innlegg til nyhet@framtidinord.no