Vold, krenkelser og seksuelle overgrep mot barn og unge er et samfunnsproblem, og vi vet av tidligere undersøkelser at samer er mer utsatt for vold enn andre. Altfor mange barn opplever vold og seksuelle overgrep og får ikke innfridd sin rett til en trygg oppvekst i tråd med FNs barnekonvensjon. Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) har konkludert med at det er et stort behov for informasjon- og holdningsarbeid om vold og overgrep på samiske språk.

I det samiske samfunnet har tematikken om voldtekt, grenser og de samfunnsmessige konsekvensene av dette nylig vært løftet med både filmen “Tystanden i Sápmi” og ungdomsteateret “det Sara skjuler” av Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš. Sistnevnte resulterte i en sak på nrk.no, hvor det kom tydelig frem at barn og unge synes det er viktig å snakke om vold og overgrep, og at de ønsker å lære mer om det.

Dette er en direkte oppfordring til oss som voksne, både de som jobber direkte med barn og de som har ansvar for tjenester rettet mot barn. Det er viktig at vi tør å prate om og anerkjenne at vold og overgrep er et samfunnsproblem som vi må ta på alvor. I nrk-saken kan vi også lese om at ordføreren i Kautokeino kommune møtte spørsmål om forebygging om vold og overgrep med taushet. Men taushet vil ikke bidra til å forebygge noe som helst.

Forskning viser at barn som har fått god undervisning om seksualitet, grenser, vold og overgrep har en bedre forståelse av sine egne og andres grenser, og at vold og overgrep er ulovlig. De har også lettere for å si ifra om sine opplevelser enn barn som ikke har fått denne kunnskapen.  Det er derfor avgjørende at barn og unge møter trygge voksne i samtaler og spørsmål om vold og overgrep.

Redd Barna anbefaler alle politikere, ansatte i kommuneadministrasjonen og de som jobber med barn og unge om å sette seg inn i mulige forebyggende tiltak for barn og unge i sin kommune. Ordføreren er øverste leder i kommunen, og sitter på selve nøkkelen til et godt forebyggende arbeid. Barns oppvekstarenaer, som barnehage og skole, er helt essensielle for å styrke dette forebyggingsarbeidet, og alle kommuner må ta grep og sette seg konkrete mål for å sikre at alle barn og unge får en god oppvekst fri for vold, krenkelser og overgrep.

Barnekonvensjonen er tydelig på at alle barn og unge har rett på et liv uten vold og overgrep, og rett til å bli beskyttet fra dette. Denne retten gjelder alle barn og unge – også i Sápmi.

­­

HVA MENER DU? Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening.

Send ditt innlegg til nyhet@framtidinord.no