Margrethe Harr. Foto: Stortinget

I høst vedtar EU ett forbud mot gummigranulat som brukes i kunstgressbaner verden over. De ønsker å få ned utslipp av gummigranulat og mikroplast i naturen. Selv om intensjonen bak lovvedtaket er bra, og forbudet ikke vil tre i kraft før om åtte år, er det likevel flere grunner til å være skeptiske til EU’s overstyring. Dette ga jeg uttrykk for på Dagsnytt 18 på torsdag.

Den viktigste grunnen til å være skeptisk til dette forslaget er at det foreløpig ikke finnes noen fullgode alternativ til gummigranulat. Det er ingen alternativ som er like bra, like billig, eller som varer like lenge. Hverken kork, kokos, sand eller olivenstein gir samme funksjonalitet som gummigranulatet.

Det fører til at klubber enten slutter å investere i kunstgress eller at de investerer i dyre alternativer, som vi ikke vet om fungerer. Det gjør at tilbudet for barn og unge går ned og at avgiftene for å spille fotball går opp. Etter en pandemi og i en dyrtid er det viktigere at barn og unge får tilbudet, og har mulighet til å spille fotball, enn EU’s ikke-fungerende politikk.

Oslo kommune med MDG i spissen har allerede lagt seg på linja til EU. Flere klubber som tidligere bytta fra gummigranulat til kork, har nå bytta tilbake til gummigranulat.

Dette er EU’s og MDG’s måte å drive politikk på. Lage et forbud før nye løsninger er på plass. Det er en dårlig måte å ta bredde- og toppidretten i Norge inn i framtida på. Vurderinga av Norges naturforhold har ikke EU tatt i betraktning og det virker som EU ikke vet at det er forskjell på Brussel og Berlevåg.

Vi vet og at kork og sand tåler kulde mye dårligere enn gummigranulat. Dette fører da til at barn og unge ikke kan spille fotball hele året. Eller at klubber må bruke mer penger på undervarme og salting. Den regninga havner da i fanget hos barn og unge og de frivillige.

Løsning er heller å bli flinkere på å lukke banene Senterpartiet støtter intensjonen bak forslaget om å redusere plast i naturen, men vi må også innse at det kanskje finnes bedre løsninger i Norge enn et forbud. Senterpartiets og ha gummigranulat-kretsløp, noe som vil minimere utslippet av gummigranulat i naturen drastisk, fram til det faktisk finnes et fullgodt alternativ. Det er ca. 40 000 kunstgressbaner i Europa dette forbudet vil gjelde for, så ett fullgodt alternativ vil komme og vi vil jobbe sammen med NFF for å finne en god erstatning.

Men fram til det finnes en erstatning skal Senterpartiet sørge for at barn og unge skal få et rimelig og tilgjengelig fotballtilbud, som ikke blir ødelagt av EU.

HVA MENER DU? Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening.

Send ditt innlegg til nyhet@framtidinord.no