Rå Biopark er et eget selskap som Avfallservice AS har 12% eierskap i. Avfallsservice AS er interkommunalt selskap som eies av Lyngen, Storfjord, Kåfjord, Skjervøy, Nordreisa og Kvænangen.

Seks avfallsselskap fra Lofoten til Hammerfest er de som står bak etableringen av Rå Biopark i Skibotn. Lederen av grønt landtransportprogram i NHO uttaler at det er et solid bidrag i nord ved å gjøre avfall om til flytende biogass. Restproduktet biogjødsel kan også benyttes, som er en knapp og dyr ressurs. Dette er en ressurs som gir omsetning.

Det er skissert at kommunen kan komme til å få inntekter som eiendomsskatt på flere millioner i året.

Vi henviser til denne artikkelen: NMBU- Norges miljø og biovitenskaplige universitet på Ås. Restavfall fra biogassproduksjon: gjødsel eller risiko? NMBU

I artikkelen 9/6-23, oppsummerer Dragicevic sin doktorgrad fra NMBU med at «gjødsling med biorest kan sammenlignes med bruk av andre, mer vanlige gjødseltyper, slik som f.eks. husdyrgjødsel».

Han nevner at det er lave forurensningsverdier og at det er «en utbredt bekymring blant bønder knyttet til bruk av biorest er muligheten for at bioresten skal forurense jorda».

Å omtale søppel som søppel vrenger bildet av hva det egentlig er. Det er viktig at vi bruker begrepet riktig. Søppel er hvitposen og det er den som koster. Alt annet som sorteres blir til en ny ressurs av en eller annen form. Matavfallet blir pr i dag til jord og er beregnet til en av de reneste i sitt sjikt. I fremtiden kan vi øyne muligheten til at denne jorda kan brukes som matjord. Et biogassanlegg vil øke muligheten for dette.

«Biogass er et fullt fornybart og miljøvennlig brennstoff som kan bidra til å redusere livssyklusutslippene av klimagasser med opptil 90% sammenlignet med bruk av fossilt brennstoff». (smp.no) Det er pr 1. mars 2022 49 biogassanlegg i Norge totalt.

Det er ikke ok at det blir luktproblematikk i Skibotn. Vi vet at Origo Skibotn har bedt innbyggerne i Skibotn fylle ut og sende inn skjema hver gang det oppstår lukt. Vi understreker viktigheten av å fylle ut og registrere eventuell lukt. På den måten kan Origo kanskje få en oversikt og en forklaring på luktforurensinga.

Ordførerkandidat Bente Bech (TPL)

TPL har stilt spørsmål om luktproblematikken kommunestyremøte i mars. Vi fikk muntlig svar/redegjørelse.

Søppellukta i Skibotn:

Skibotn er jevnlig plaga med en grusom søppelstank og det har vært en tilbakekommende sak i mange år. Ved en utvidelse av anlegget i Skibotndalen planlegges det å øke søppelmengden til 50 tusen tonn de neste 2 år, for å produsere biogass.

1. Hvordan forklarer man denne stanken som de ansvarlige ikke får bukt med?

2. Lokalbefolkninga har blitt oppfordra til å sende et «luktskjema» hver gang søppelstanken kommer til bygda. Vet kommunen noe om dette så langt?

Kommunestyret har ikke blitt informert om omfanget av innsendte/registrerte luktplager.

Et biogassanlegg vil kunne gi arbeidsplasser i kommunen. Økt tilgang på arbeidsplasser vil gi flere muligheten til å bosette seg i Storfjord. For å skape vekst i kommunen er næring og arbeidsplasser essensielt. Vi tenker det er positivt med biogassanlegg i kommunen.

­­

HVA MENER DU? Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening.

Send ditt innlegg til nyhet@framtidinord.no