Etter paneldebatt med ordførerkandidatene tirsdag denne uken, sitter vi igjen med et spørsmål!

Er virkelig dette hastevedtaket om et midlertidig Omsorg+ i Meieriveien i Sørkjosen, og samtidig nedleggelse av sykehjemsplasser, det beste vi klarer å få til i Nordreisa?

Debatten har pågått lenge og eldreomsorgen i kommunen er av en slik karakter at de fleste håper de avgår med skoan på! Er debatten om Omsorg + i realiteten lik Høyre sitt ensidige fokus på vindmøller, en debatt som går rundt og rundt?

Det er bred enighet om at Sonjatun må renoveres og bygges på, eventuelt skrotes på samme måte som de eldre sitter i korridorene på Sonjatun uten en aktivitør som kunne gjort hverdagen deres litt mer interessant. Det ser også ut til å være bred enighet om at Omsorg+ skal inkluderes i ett «nytt» Sonjatun.

Når man går inn i saksutredningen og ser på detaljene for det midlertidige Omsorg + i Sørkjosen, så er det tenkt driftet av hjemmetjenesten og skal hovedsakelig være for eldre som bare trenger litt hjelp. Vel og bra, men da er spørsmålet vi i Nordreisa INP stiller oss, hvorfor sånt hastverk? Hvorfor skal vi bruke langt mer enn de 20 millionene som er tenkt til kjøp av et bygg som deretter trenger tilrettelegging for å fungere etter intensjon, når det likevel skal inkluderes i Sonjatun om noen få år?

Siden Omsorg+ allerede er på overtid, mener vi det er mer fornuftig å styrke ressursene i hjemmetjenesten for at de skal ha tilstrekkelig tid til å gi de eldre som fortsatt bor hjemme den omsorgen de har behov for. De ekstra ressursen i hjemmetjenesten kan så overføres til Sonjatun når Omsorg+ er etablert i velfungerende lokaler. Hvis vi bretter opp ermene og jobber litt effektivt så er det ikke snakk om så mange år frem i tid før «nye» Sonjatun står ferdig. Om nå sittende posisjon skynder på prosessen med kjøp av det gamle rødekorshjemmet i Sørkjosen, så lurer vi på hva kommunen skal gjøre med samme bygg om noen år, og om vi er innenfor lov om offentlige anskaffelser ved et rettet kjøp som dette er?

Nei, bruk heller de 20 millioner+ på å styrke hjemmetjenesten og etablere et dagtilbud for eldre hjemmeboende. Det er bedre anvendte penger til en uansett midlertidig ordning.

Og når det gjelder vindmøllene som går rundt og rundt, så defineres de storstilt i Norge som ren energi og utslippsfri. Altså bra for klima, men hva med mikroplast, hydraulikkolje og kjølevæske som uunngåelige slippes ut i norsk natur? Enhver maskinfører, bonde, mekaniker med flere, er godt kjent med at hydraulikkslanger sprekker og koblinger lekker. De klarer ikke å unngå dette i norsk olje og gass, så hva får oss til å tro at dette klarer kraftselskapene fint å unngå med vindmøller.  Eller er det slik at så lenge det ikke er direkte utslipp til luft så teller ikke utslippet?

Og hva med alle utslipp i produksjon og bygningsfasen der store maskiner raserer norsk natur? Forskning og teknologiutvikling viser at vannkraftanleggene kan utbedres betraktelig, små kjernekraftanlegg er under utvikling og bruk av termisk energi blir mer og mer utbredt. Så hvorfor låse seg ensporet til vindkraft? Svaret er enkelt, det er billigste løsning, og når Nord-Norge om kort tid er påkoblet det europeiske prissamarbeidet så får vi samme priser her som i sør. Så med lavest mulig bygge kostnader så tjener kraftselskapene gode penger.

Det er greit å eksportere overskuddskraft, men den rene kraften vi produserer til en billig penge i Norge er en av de få fordelen norsk næringsliv har. Så hvorfor skal ikke dette komme befolkningen og næringslivet i Norge til gode i form av billigere kraft? En sånn ordning ville også gjort det attraktivt for utenlandske selskap å etablere seg i Norge, og da er ballen i gang blant annet med styrket norsk økonomi, som igjen vil føre til styrket norsk kronekurs, som igjen burde ta ned kostnader på f.eks drivstoff som handles i dollar. Så vil noen argumentere med at jo mer penger kraftselskapene tjener, jo mer tilfaller kommunen i form av forskjellige skatter, men er vi ikke mer tjent med at hjulet går rundt i privat næringsliv og at Norge fortsetter å utvikle seg, eller skal vi sitter her oppe i nord i fraflyttede kommuner, men med visshet om at vi i hvert fall har kraft!

­­

HVA MENER DU? Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening.

Send ditt innlegg til nyhet@framtidinord.no