Linda Monsen Merkesdal (AP) medlem i energi- og miljøkomiteen. Foto: Privat

Hva er det egentlig som skjer i politikken, hører jeg flere spørre seg.

Går jorden under, eller er ikke klima en sak?

Det er vitenskapelig bevist at klima er påvirket av mennesker, likevel er en fjerdedel av nordmenn klimaskeptikere. Hvorfor er det slik?

Vi som er meningsbærere og samfunnsaktører må bli bedre på å formidle det som skjer der ute og skape en bevissthet rundt den utviklingen vi ønsker oss. Vi i Norge slipper ikke unna, selv om det kanskje virker sånn av og til.

Vi vet at økende luftforurensning leder til helseplager i form av luftveisplager, og hjerte og karsykdommer. På verdensbasis er luftforurensing en av de miljøgiftene som gir størst helseplager. Dette er luftforurensing som kommer fra industri, vei, luft og sjøtransport. Det påvirker mennesker, dyr og natur. I tillegg til dette koster forurensingen helsevesenet verden over milliarder av kroner.

Dette er blant årsakene til at vi må elektrifisere samfunnet vårt.

Vi ser allerede at naturen rundt oss er påvirket av klimaendringene. Og det er kanskje eksotisk og morsomt at vi nå kan begynne å dyrke druer og fersken i hagen. Men, at det i det hele tatt er mulig burde være et sterkt farevarsel.

Det skjer mye mer dramatiske ting i Norge, enn vi kanskje er klar over. Flom og skred om sommeren, mangel på beite i Nord Norge om vinteren, varmere hav flytter fisken nordover og ikke minst det som skjer i Oslofjorden, hvor stillehavsøstersen er godt i gang med å utradere andre arter.

Så, hva nå?

Det blir mye synsing og lite om gjennomføring i debatter.

Dette er hva vi har gjort og hva vi skal gjøre. Vi kjører på og har en avtale med resten av våre handelspartnere om å kutte utslipp, skåne natur og utvikle kompetanse innenfor klimaendringer. Norge er unike, vi har høy tillitt i befolkningen, godt samarbeid med arbeidslivspartene og midler til å gjennomføre en omstilling. Alle partene er enige om at vi står i omstillingen og er alle utålmodige for å få det til så fort som mulig. Det er fordi vi vet at konsekvensene er verre, enn omstillingen.

Det som står i veien, er omkamper og ideer som er realistiske om mange tiår. Det gjør det vanskelig for bedrifter og det offentlige å gjennomføre en grønn omstilling. Skal vi få det til må politikken være helhetlig og ivareta målene og menneskene. Det er nemlig vi som skal stå i det sammen.

Verden stopper ikke på grunn av klimaendringene, men klarer vi ikke stake ut en trygg kurs med tydelige mål, så klarer vi ikke få til omstillingen. Vi tar dette samfunnsoppdraget med stort engasjement og jeg er glad det er Arbeiderpartiet som styrer utviklingen, fordi omstillingen krever en bred forankring, det ansvaret er det vi som forvalter best, tett på de som opplever kravene og omstillingen vi står for.

­­

HVA MENER DU? Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening.

Send ditt innlegg til nyhet@framtidinord.no