Nok en gang er det foreslått et nytt verneområde i Nordreisa kommune. Kommunen vår er en foregangskommune når det gjelder vern og hensyn til natur, men denne gangen skaper forslaget mer eller mindre hissige reaksjoner hos lokalbefolkningen. Det kan vi på mange måter forstå.

Området det dreier seg om strekker seg fra grensen til Reisa nasjonalpark ved Sieimma og nordover til Saraelv og er foreslått regulert innen vernekategorien «naturreservat». Arealet dekker elva og en ca 5 km lang skogsbilvei fra Saraelv til Käyräniva. I dag benyttes området flittig av lokalbefolkningen. Det utøves næringsvirksomhet i form av elvebåtkjøring, turister og lokale vandrer til fots og på ski og området er viktig for utøvelse av elg- og rypejakt.

Et naturreservat er definert som et område som kan ha internasjonal status, med en type natur som er truet, sårbar, sjelden, typisk eller spesiell. Videre kan naturen være et «økologisk funksjonsområde», eller ha spesiell vitenskapelig verdi for forskning (kilde finner man her). Det er vanskelig å forstå at området som foreslås tilfredsstiller kravene til et naturreservat.

Naturreservat er et strengere vern enn for eksempel nasjonalpark, og området kan totalfredes mot all virksomhet og ferdsel. I praksis risikerer man at all ferdsel med elvebåt fra Saraelv til Sieimma blir forbudt.

Skogsbilveien ble bygget i den hensikt å ta ut trevirke eller drive skogpleie og er finansiert av statlige midler. Veien i seg selv bidrar til å gjøre nasjonalparken mer tilgjengelig for folk flest. Om denne innlemmes i et naturreservat vil allmennhetens tilgang på Reisa nasjonalpark innskrenkes betydelig.

Vi er ikke imot vern av natur. Vern anser vi som et helt nødvendig og viktig virkemiddel for å sikre sårbare naturtyper, økosystemer og andre reelle verneverdier mot ødeleggende inngrep. Men vern er ikke gratis.

Det er at paradoks at det å bygge ned landarealer og frigi områder i sjø til hytteutbygginger, vindkraft og lakseoppdrett genererer store inntekter til kommunekassa, mens vern, som Norge også er forpliktet til, gir nærmest null. Vern av natur er ikke dugnadsarbeid og skal ikke være gratis. Inntil en reell kompensasjonsordning er på plass, sier vi nei til nye verneområder i vår kommune.

­­

HVA MENER DU? Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening.

Send ditt innlegg til nyhet@framtidinord.no