Vi sier ofte at Norge er likestilt, men hvor likestilt er vi egentlig? For når kvinner må betale for noe som ikke er valgfritt, for noe som er en del av det som skapte både mitt og ditt liv, så begynner jeg å lure litt.

I Norge får de fleste kvinner mensen mellom 9 og 18 år, og de fleste vet hvordan det er å plutselig få mensen, og ikke helt vite hva man skal gjøre. Er du ekstra uheldig, og er på for eksempel skolen, kan det være ekstremt ubehagelig.

Mensen er uforutsigbart. Du vet ikke når du plutselig får det. Om du sitter i norsktimen, eller er hjemme, er ikke opp til deg, og det er vanskelig å være forberedt på noe du ikke ser komme. Det burde være en selvfølge, at det i velferdsstaten Norge finnes tiltak for noe som nesten halvparten av befolkningen går igjennom hver måned.

Mensen er ubehagelig nok fra før, og mange får kramper, hodepine, ryggsmerter, og mye mer. Mensen er ikke valgfritt. Jeg kan ikke bestemme meg for å bare ikke få mensen når det ikke passer meg, så hvorfor må jeg da bekymre meg over å ha sanitærprodukter på meg i alle tilfeller?

Skolen er en plass hvor man skal føle seg trygg. Det er en plass hvor fokuset skal være på læring. Men når jeg har mensen, og må bekymre meg over å ikke blø igjennom do-papiret jeg har stappet i undertøyet, er det vanskelig å få med seg noe annet. Er det slik det skal være? Er det slik vi ønsker at det skal være?

Det skal ikke være en selvfølge at kvinner alltid skal være forberedt på når de får mensen. Det er ikke mulig. Vi kan ikke sette dato og tidspunkt på når vi ønsker å få mensen, og når dette er noe kvinner går gjennom cirka en gang i måneden synes jeg det er rart at det ikke er gjort tiltak som kan lette vår hverdag.

Vi, som samfunn, har muligheten til å gjøre noe, for å gjøre vår hverdag lettere, tryggere og mer behagelig. Så hvorfor er det ikke allerede gjort?

Selv har jeg og flere jeg kjenner opplevd å måtte gå fra skolen til butikken midt i timen for å kjøpe sanitærprodukter, for å slippe å blø igjennom. Jeg får ofte høre, “bare spør noen om du kan låne”, men det er ikke alltid at det er noen som har, og det varierer også hva man bruker. Noen bruker kun bind eller menskopp, mens andre tamponger eller tampax. Jeg burde ha muligheten til å bruke det jeg selv er mest komfortabel med, og ikke bare låne hva enn venninnen min har, fordi jeg ikke har noe annet valg.

Gratis sanitærprodukter på skoler burde være en selvfølge. Kvinner skal ikke føle at mensen, som du ikke selv kan bestemme om du vil ha eller ikke, skal være en hindring. Derfor mener jeg at det burde være pålagt for alle skoler å ha gratis sanitærprodukter lett tilgjengelig for de som trenger det.

Troms og Finnmark burde være et fylke som jobber aktivt for å lette hverdagen til unge kvinner. Vi må gå fram som et foregangsfylke som ønsker å gjøre skolehverdagen vår tryggere, lettere, og mer behagelig. For å komme et skritt nærmere en enda bedre velferdsstat, og et enda mer likestilt land.