Kvænangen kommune planlegger kutt i den kommunale fysioterapitjenesten. De har foreslått å inndra en 75 % kommunal driftsavtale for fysioterapi som innsparingstiltak i budsjettet for 2024-2027. Dette uten å følge den sentrale avtalen ASA 4313 som regulerer samarbeidet mellom kommuner og avtalefysioterapeuter. En skriftlig uttalelse om konsekvenser ble sendt kommunen fra tillitsvalgt og resten av fysioterapeutene. Uttalelsen har så langt blitt holdt utenfor saksdokumentene.

God helse - hele livet

I Kvænangen kommune overordnede plan, Kommuneplanens samfunnsplan har kommunen vedtatt: «Innbyggernes helse er viktig for arbeidsgiverne og for at folk skal kunne stå i jobb så lenge som mulig. Et vellykket systematisk folkehelsearbeid vil også bidra til at behovene for omsorgstjenester utsettes».

Likevel foreslår administrasjonen å kutte i det kommunale fysioterapitilbudet, som utgjør 82 % av konsultasjonene. Dette er pasienter med muskel- og skjelettplager, følge plager etter kreft, slag og postoperativt behandlede, i alderen 19-90 år, som med tidlig innsats og korrekt behandling ville være raskere tilbake i arbeid, hverdagen og normalt funksjonsnivå. Dette er en reduksjon som vil stille spørsmål om kommunen kan levere nødvendige helsetjenester etter Helse- og omsorgstjenesteloven.

God effekt av avtalefysioterapi i kommunen

Før utvidelsen av den kommunale fysioterapitjenesten med en avtalefysioterapeut var ventelistene opp mot ett år. Nå har de etter kontinuerlig godt arbeid sunket til tre uker. Innen sykefravær støtter tall fra Statistisk Sentralbyrå effektene av fysioterapi. Fra juni 2020 til juni 2023, har det vært en reduksjon i sykefravær med nesten 40 %. Prosjektet Innovativ rehabilitering i Indre Østfold kommune, viser at fysioterapi, rehabilitering og forebygging fungerer. Det viste en besparelse i hjemmetjenester på 1 million kroner per pasient årlig, ved satsning på forebygging og rehabilitering. En investering i tidlig innsats, forebygging og rehabilitering gir altså betydelig besparelser på kort og lang sikt.

Kan ikke vente med nødvendig helsehjelp

Gjennomfører kommunen foreslåtte kutt i fysioterapitjenesten, vil det gi økt ventetid på behandling. For noen pasienter er det viktig og helt nødvendig å komme tidlig i gang med rehabilitering. Lang ventetid vil i verste fall kunne føre til nedsatt funksjonsevne, dårligere livskvalitet, forverring av sykdom/skade og gi større behov for andre lovpålagte tjenester i kommunene.

Kvænangen kommune har større andel eldre enn fylket og landet, noe som oftest gir økt behov for helsetjenester. Det er også høyere sykefravær i Kvænangen sammenlignet med landsgjennomsnittet tross bedringen de siste årene. Folkehelseprofilen viser at helsen til kommunens innbyggere er signifikant dårligere enn landet når det gjelder muskel- og skjelettplager, overvekt/fedme (17 år), hjerte- og karsykdommer. I tillegg er det 464 fritidsboliger i Kvænangen.

Kommunen må ta sitt ansvar på alvor

Hvem skal ta ansvar når innbyggerne ikke får god nok rehabilitering?

Kvænangen kommune oppfordres til å holde sine uttalelser i samfunnsplanen og har innbyggernes beste i fokus. Dette ved å satse på rehabilitering og fysioterapi. Ikke kutt i tjenester som bidrar til å redusere behov for andre lovpålagte tjenester, som hjemmetjeneste og sykehjem. Gjør det mulig for innbyggerne i Kvænangen å mestre hverdagen, stå i jobb, bo hjemme lengre og være så selvstendige som mulig. Skal vi bo trygt hjemme lengts mulig er rehabilitering og forebygging et premiss. Slike kutt går ut over folks liv og helse, men kan også forverre kommunens økonomi ytterligere når andre tjenester blir hardere belastet.

­­

HVA MENER DU? Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening.

Send ditt innlegg til nyhet@framtidinord.no