Om dugnadsånden i Ytre Kåfjord

Så fint at folk ser alt det frivillige arbeidet som gjøres i Ytre Kåfjord. Gjennom utallige dugnadstimer, fra mange ulike folk, med ulike meninger og ståsteder, har vi endelig nytt kjøkken på bygdehuset, nymalt gymsal, nymalt yttergang, ny buldrevegg, og ny døgnåpen butikk er under planlegging.

Og hvor kommer så dugnadsånden fra? For denne har jo ikke oppstått nå, som et resultat av at vi står sammen om steinbruddsaken. Det har vært driftige folk i bygda i alle de årene jeg har levd, 42 er det visst nå, og lenge før det.

Det har lenge vært et aktivt idrettslag her, som med årene har endra aktiviteter ettersom hva folk ønsker og gidder å holde på med. Det var et samfunnshus der det var både revy og festligheter, kirkeforeninga orda med kirkestua, den nåværende butikken ble bygd på dugnad. Det var også en eldrebolig her (Sjura) der jeg tipper det ble lagt ned et anselig antall timer med dugnader. Og sikkert mere til som jeg ikke husker eller vet om.

Så nei, det er nok ikke steinbruddsaken som har samla folk og gjort at mange jobber gratis for å få til en levende bygd, slik jeg oppfatta det Elisabeth Braathen sa i sitt innlegg i kommunestyret i Kåfjord 26.05.23. Det er nedarva i oss, her, som på mange andre steder.

Elisabeth snakker som om alle vi som bor her har samme syn på saken, at alle er i mot steinbrudd. At alle vier all sin tid på steinbruddet. Sånn er det selvsagt ikke. Av de litt over 200 personene som bor her fast er det naturligvis også ulike meninger og ulike personligheter. Heldigvis! Akkurat slik det skal være i et normalt samfunn. Noen er imot, noen for og noen knakende likegyldige. Det oppleves som at Elisabeth «stjeler» folk sin arbeidsvilje i bygda, «vier» oss og bruke det som et argument i en sak der det i realiteten er ulike meninger.

Dugnadene har vært møteplass for mange ulike folk, med mange ulike ståsted og syn på ting. Lenge før Myrvoll Maskin søkte om å få starte steinbruddet opp igjen. Og sånn ønsker jeg at det skal fortsette. At alle skal føle seg trygge på at de er velkomne. Jeg vil at butikken og møteplasser i bygda skal ha åpne dører for alle slags folk, uansett meninger, jobber, politisk ståsted osv. Tenk om noen nå tror at de ikke er velkommen på bygdehuset, i YKIL eller på butikken fordi de har et annet syn enn de som roper høyest imot steinbruddet?

Jeg har vært på utallige dugnader i de 13 årene vi har bodd i Djupvik. Det som har gledet meg mest av alt er nettopp det at der møtes mange ulike folk. Det er svært få folk jeg ikke har likt. For når man først blir kjent med noen så viser det seg at de er «likanes». Der er det humor og stort sett godt humør. Og jeg har tenkt at de som ikke kan eller vil komme, går glipp av mye.

Etter det jeg har opplevd så har vi behandla hverandre med respekt og snakka saklig om stort sett helt andre ting enn steinbruddet. Og masse har blitt gjort. Nå er det stor fremtidstro angående ny og døgnåpen butikk. Og det har ikke noe med steinbruddet å gjøre. Min motivasjon for å hjelpe til med den nye butikken er at jeg vil ha en butikk i bygda, for alle folk.

Ellers har jeg ikke vanskelig for å skjønne at dere som driver turistvirksomhet ikke vil ha steinbruddet som nabo. Og jeg forstår de fleste argumenter fra de andre motstanderne også. Helt i orden.

En gang barna mine krangla hørtes enden av krangelen slik ut: «Æ syns det.» «Men æ syns ikke det.» «Men æ syns det.» «Javel, men du treng ikke å synse det på mæ!»

Jeg syntes det var godt sagt. Vi trenger ikke å synse ting på andre. Det vil si å legge meninger på andre som de ikke har. Det er ikke alle som har lyst til å rope ut om sine meninger i avis og sosiale medier. Det er det samme som å be om en diskusjon og usaklige kommentarer, noe du kanskje ikke har lyst å bruke tid og energi på. Tipper det er derfor mange ikke orker å si sin mening, hvis de er for steinbruddet.

Jeg håper alle kan handle på butikken, møtes på bygdehuset og i kirkestua, uten å være redd for å bli uthengt. Omså du jobber i Myrvoll Maskin, er ordfører i Kåfjord eller er en ivrig motstander av steinbrudd.

Vi møtes!

­­

HVA MENER DU? Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening.

Send ditt innlegg til nyhet@framtidinord.no