Vi blir stadig færre kåfjordinger, og gjennomsnittsalderen øker. Eldrebølgen er for alvor i ferd med å skylle inn over oss. I årene framover vil det bli større belastning på kommunens helsetjenester, det vil bli behov for flere varme hender i eldreomsorgen, samtidig som det blir færre i yrkesaktiv alder.

Når folketallet går ned, minker også statlige overføringer til kommunen. Vi er inne i en vond spiral. Likevel har flertallet i kommunestyret sagt NEI til etableringer i Kåfjord som kunne gitt inntekter og grunnlag for å snu denne trenden. Oppdrett er et eksempel kommunestyret har sagt nei til de siste par årene. Det ville gitt noen arbeidsplasser og faste inntekter til kommunen, samt ringvirkninger av virksomheten.

Nabokommunene Skjervøy, Kvænangen og Karlsøy har store inntekter fra oppdrett, og mange arbeidsplasser tilknyttet denne næringa. Uansett hvilken type næring/arbeidsplasser av noen størrelse som etableres, vil det medføre ulemper. Politikerne i Kåfjord burde i større grad brukt energi på å se potensiale og muligheter for kommunen, i stedet for å ha alt søkelys på ulemper ved slike tiltak.

Politikerne har også sagt NEI til videre utredning av vindkraft i Kåfjord. Vi skal ikke få vite om det er mulig å etablere vindkraftanlegg i kommunen vår. Derved har de også lukket døra for å finne ut hvilke fordeler kommunen kunne forhandlet seg til ved etablering av vindkraftanlegg. Jeg mener det var et uansvarlig vedtak av politikerne å si nei før man visste hva det kunne bety for kommunen, og oss som bor her.

Avgjørelsen til kommunen burde vært tatt når man visste hvilke vilkår kommunen kunne oppnå dersom en etablering var mulig. Etter regjeringens vedtak om å elektrifisere Melkøya, er forhandlingsposisjonen blitt betydelig sterkere for de kommunene hvor vindkraft vurderes. I Kåfjord har vi et lokalt strømnett fra 1950-tallet. Det tåler ikke mer belastning, og vi har heller ikke tilgang til strøm. Tilgang til strøm vil være avgjørende for etablering av arbeidsplasser framover.

Dersom kommunen fikk forhandlet fram gode betingelser/avtaler, ville etablering av vindkraftanlegg bli langt viktigere og mer lønnsomt for kommunen enn Guolas-utbyggingen har vært. Det kunne f.eks. vært stilt krav om oppgradering av strømnettet i kommunen, stilt krav om tilgang til tilstrekkelig med strøm lokalt, og krav om makspris på strøm.

Dette ville lagt til rette for utvikling av arbeidsplasser og gitt kommunen betydelige inntekter. I nabokommunene, hvor vindkraft er aktuelt, har de en helt annen holdning til dette enn det politikerne i Kåfjord viser, selv om arealene der kan være mer kontroversielle. De høye strømprisene i 2022 ga rekordutbytte til Kåfjord kommune på 20 mill (konsesjonskraft og eiendomsskatt) fra Guolas-kraftverket. Uten dette utbyttet ville kommunen gått med 12. mill i underskudd, og ville fortsatt vært på statsforvalterens ROBEK liste. Selv om TK som eier av Guolas-kraftverket har sviktet totalt i å ta ansvar etter flommen i Kåfjorddalen i fjor, har kraftverket gitt svært kjærkomne inntekter til kommunen.

Fjoråret viser også hvor avhengig kommunen er av slike inntekter. Jeg tror vi må innse at det er begrensede muligheter for hvilke etableringer av betydning Kåfjord vil kunne tiltrekke seg, slik blant annet kraftsituasjonen er i dag.

Hvordan har dere politikere tenkt å finansiere alle gode tiltak i programmene deres? Hvordan skal dere klare å finansiere gode barnehage- og skoletilbud, drive et godt helsevesen i tillegg til alle øvrige oppgaver i kommunen i årene fremover, når inntektene går ned, og dere sier nei til reelle tiltak som ville gitt betydelige inntekter, og kunne lagt til rette for etablering av nye arbeidsplasser i kommunen

­­

HVA MENER DU? Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening.

Send ditt innlegg til nyhet@framtidinord.no