Vi må hjelpe de unge til å ta kvalifiserte utdanningsvalg

Foreldre er barnas viktigste rådgivere når det gjelder valg av utdanning. Men hva forteller vi ungdommen vår om yrkesfag, og hvor oppdatert er vi på de ulike utdanningsvalgene? Viderefører vi egne oppfatninger om yrkesfag, og er de i så fall riktige?

Foto: Christer Henriksen

Fordommer må knuses

Kan man for eksempel ta høyere utdanning etter endt yrkesfaglig utdanning?

Ja, det kan man. Likevel svarte bare rundt halvparten av de spurte foreldrene riktig på spørsmålet i en undersøkelse gjennomført for Byggenæringens Landsforening (BNL). Alt for mange tror at yrkesfaglig utdanning begrenser mulighetene for å videreutdanne seg på fagskole eller universitetet.

Poenget er ikke at flest mulig skal videreutdanne seg etter å ha tatt yrkesutdanning, for byggenæringen trenger mange flere med fag- og svennebrev. Men dessverre lever den seiglivete myten om at yrkesfag lukker døren for videre utdanning i beste velgående. En fordom som har den konsekvens at ungdommer rådes til å velge studieforberedende i stedet for yrkesfag, selv om de har større interesse av en yrkesfaglig utdanning. Mange foreldres argumenterer med at man da holder alle muligheter for fremtiden åpne. Det er like fullt mulig med yrkesfag i bagasjen.

Både yrkesfaglig utdanning og mulighetene det gir for jobb og karriere, har forandret seg siden foreldrene valgte utdanningsvei.

Først og fremst er det å fullføre en utdanning aller viktigst. Så skal vi lytte til hva ungdommen interesserer seg for. Derfor er det viktig at ungdommen får tilstrekkelig og god informasjon og innsikt i de ulike utdanningsvalgene, og hva arbeidslivet trenger. Ungdommen må rett og slett bli bedre kjent med arbeidslivet og de mulighetene som venter på dem, for så å kunne ta mer informerte utdanningsvalg. Det kan vi foreldre hjelpe til med.

Yrkesfaglig utdanning og mulighetene det gir for jobb og karriere er store.

Snart er det 1. mars, som er fristen for å søke videregående skole. Tusenvis av norske 10. klassinger skal da ta sitt utdanningsvalg, om de vil gå yrkesfag eller studieforberedende. NHO-bedriftene har ett tydelig svar til ungdommen: velg yrkesfag, vi har ledige læreplasser, og sjansen for fast jobb er stor.

Byggenæringen søker flere folk.

I NHOs kompetansebarometer for 2022 svarer 3 av 4 NHO-bedrifter i nord at de ikke får tak i den kompetansen de søker etter. Størst behov er det for folk med yrkesfag og fagbrev. Av bedriftenes behov for lærlinger er mangelen størst i utdanningsprogrammene teknikk- og industrifag, elektro- og datateknologi, bygg- og anleggsteknikk, salg, service og reiseliv og restaurant og matfag.

Byggenæringen har et stort framtidig behov for faglært arbeidskraft. Det er Norges største fastlands- og distriktsnæring. I bygge- og anleggsnæringen er mulighetene mange over hele Norge. Felles er det for dem som arbeider i denne næringen er at de er med på å skape noe.

Byggenæringen vil gjerne rekruttere talenter fra hele befolkningen. I fjor søkte rekordmange jenter seg til bygg- og anleggsteknikk – det er svært bra! Det er viktig at også jentene er med å forme det fysiske miljøet rundt oss, setter sitt preg på byggene og bidrar med sine perspektiver i byggeprosessene, og tar del i denne verdiskaping.

Til deg som vurderer å velge yrkesfag: Vit at om du velger yrkesfag, har du kompetanse som er høyt verdsatt og godt lønnet, og du blir ettertraktet på jobbmarkedet. Det er mange yrker og utdanningsveier å velge mellom, velg en utdanning som etterspørres av arbeidslivet. Og om du synes det er vanskelig å bestemme deg, snakk med noen som vet hva de snakker om. Oppsøk rådgivere på skolen, sjekk utdanning.no, snakk med en håndverker du eller dine foresatte kjenner, eller andre voksne du synes har en spennende jobb. Og kjære foresatte, hjelp de unge til å ta et kvalifisert valg.

Godt valg, vi ses i arbeidslivet!

­­

HVA MENER DU? Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening.

Send ditt innlegg til nyhet@framtidinord.no