Regjeringen la frem sin opptrappingsplan for psykisk helse fredag 9. juni. Planen omfatter hele befolkningen, men en av de viktigste målgruppene for regjeringen er personer under 30 år. Målet er at flere skal oppleve god psykisk helse og god livskvalitet. Planen skal gå over ti år og følges opp med penger. Ventetiden for å få psykisk helsehjelp er for lang, og for at flere skal bli friske og tørre å be om hjelp, må hjelpen være der. Vi må gjøre mer for den psykiske helsa i Norge. Nå trapper vi opp og regjeringen tar kraftfulle grep for å bedre folks psykiske helse.

En av mine hjertesaker er psykisk helse, så dette er godt nytt for både meg, barna og ungdommene i Kvænangen kommune. Jeg ønsker at Kvænangen kommune skal være en god og trygg kommune for barn og unge og vokse opp i, en kommune de skal ønske å komme tilbake til etter endt utdanning.

I 2021 ble BUFFF- (Barn, ungdom fritid, fellesskap og fremtid) helse opprettet, det var i utgangspunktet et tverrfaglig team som skulle jobbe opp mot barn- og unge med sammensatte og langvarige psykiske helseutfordringer finansiert av helsedirektoratet. Etter å ha snakket med ungdommen og kartlagt behovet skjønte vi raskt at vi ville få mer igjen med å gi ett lavterskel tilbud til barn og unge der de er i stede for. Vi har fått et godt samarbeid på tvers av etatene og er nå et team bestående av skolehelsetjenesten, rus- og psykisk helse og skolen. Vi har tilstedeværelse på Kvænangen barne- og ungdomsskole 4 dager i uken, noe som vi er veldig fornøyd med. Vi vil jobbe videre med å knytte tettere kontakt med spesialisthelsetjenesten gjennom et godt samarbeid og har som må å få styrket kompetansen i teamet med psykolog.

  • Kvænangen Arbeiderparti vil styrke lavterskel tilbudet BUFFF- helse med kompetanse og ressurser.

  • Vi vil styrke kultur og fritidstilbudet til barn og unge slik at de har mulighet til en aktiv hverdag.

  • Vi vil jobbe aktivt opp mot regjeringen for å sikre at kommunene i distriktene vil merke til denne opptrappingen i form av øremerkede midler.

Ungdata 2022 viser at de fleste ungdommer i Norge har det bra. De aller fleste rapporterer om god livskvalitet og aktive liv. Likevel er det for mange som sliter med psykiske plager. På videregående skole svarte 29 prosent av jentene at de slet med mange psykiske plager den siste uka, da de ble spurt. Tallet er 11 prosent for guttene på vgs. Tallet på ungdomsskolen var 23 prosent for jentene, og 8 prosent for guttene.

Så hva er regjeringens plan for å redusere barn og unges selvrapporterte psykisk helseplager med 25 prosent?

  • Styrke tilgangen til lavterskeltilbud i kommunene med friske midler. Mange barn og unge etterspør hjelp som er lett tilgjengelig, hvor man ikke trenger henvisning og hvor ventetiden er kort. Dette behovet vil bli møtt med denne satsingen.

  • Skaffe mer kunnskap om årsaken til økningen i selvrapporterte psykiske helseplager. På bakgrunn av disse analysene vil regjeringen sette inn målrettede og effektive tiltak.

  • Ungdomsgarantien som trer i kraft 1. juli skal sikre unge under 30 år som trenger hjelp til å komme i arbeid/studier får en fast kontaktperson og tett individuelt tilpasset oppfølging fra NAV så lenge de trenger det. Bedre samarbeid med vår felles helsetjeneste er helt sentralt her.

  • Gjennom en nasjonal folkehelsekampanje for bedre psykisk helse (ABC) skal vi styrke befolkningens kunnskap om hva som fremmer god psykisk helse.

  • Regjeringen vil utrede hvordan vi kan sikre likeverdig tilgang til lavterskeltilbud i kommunene.

  • Styrke utviklingen av digitale tilbud og tjenester. Det vet vi at unge mennesker etterspør og forventer. Det kan være digitale selvhjelpsverktøy eller veiledet internettbehandling. Eksempel: DigiUng og Ung.no som en inngangsport til kvalitetssikret informasjon og hjelpetjenester drevet av det offentlige og frivillighet på tvers av sektorer.

  • Alle barn og unge som henvises til psykisk helsevern skal få tilbud om vurderingssamtale, ikke med avslag i posten. Det vil gjøre møtet med vår felles helsetjeneste bedre og sørge for riktig oppfølging raskere.

­­

HVA MENER DU? Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening.

Send ditt innlegg til nyhet@framtidinord.no