Torsdag i forrige uke gikk fristen ut for å levere kommentarer til kommunelovutvalget. Presseorganisasjonene går samlet ut mot utvalgets forslag til nye regler.

I dag har forvaltningen vide fullmakter til å unnta dokumenter fra offentligheten. Ett av unntaksvilkårene gjelder «interne dokumenter». Når rådmannen eksempelvis kommuniserer med teknisk sjef om en sak, kan dokumentet unntas fra offentlighet.

Hindre lokalpolitikere å snakke med presse

I forslaget er det lagt opp til at politikerne skal kunne be administrasjonen legge fram dokumenter som er definert som interne og dermed også kan unntas offentlighet. Utvalget vil hindre lokalpolitikerne i å snakke med innbyggere og presse om hva de har fått kjenne til, og foreslår en taushetsplikt knyttet til interne eller hemmelige opplysninger som legges fram for politikerne.

Kommunelovutvalget går mye lenger i å definere hva som kan underlegges taushetsplikt, enn reglene i forvaltningsloven. Presseorganisasjonene og Norsk Journalistlag er kritisk til forslaget.

– Forslaget innebærer og åpner for at det til enhver tid sittende politiske flertall i gitte situasjoner skal kunne definere hvilke opplysninger opposisjonen skal kunne diskutere med pressen. Det blir altså de som sitter med flertall til enhver tid, som skal bestemme hva som er taushetsbelagt, ikke hva som hjemles som taushetsbelagt etter lovverket.

Svekker muligheter for folkevalgte

Forslaget svekker dermed de folkevalgtes muligheter til å varsle om kritikkverdige forhold, så vel som det innskrenker journalisters mulighet til å omtale dem. Det er verken bra for demokratiet, politikerne eller pressen, skriver journalistlaget i høringsuttalelsen.

Norske mediehus må kutte antallet ansatte, mens kommuner, bedrifter og det offentlige ansetter stadig flere informasjonsmedarbeidere som skal sikre at «korrekt» versjon av nyhetene havner hos pressen. Lovverket er det som skal sikre presse romslige arbeidsvilkår.

Derfor er kommunelovutvalgets forslag  om mer taushetsplikt hinsides all fornuft, og bør vrakes.