Fire til seks milliarder kroner er det som skal investeres i Nord-Troms, de kommende årene. Kun ti prosent er ventet å tilfalle det lokale næringslivet.

Kun ti prosent! I sum er det selvsagt snakk om et solid beløp. 400-600 millioner kroner er formidabelt, men det er vår påstand at det kunne vært høyere. Vi tror det er mulig for næringslivet i Nord-Troms å hente ut større summer enn dette. Imidlertid vil det kreve at gamle konkurrenter kryper ut av skyttergravene og går til felles front.

Og de må også søke samme på tvers av yrkesgrener. Snekkere, rørleggere og elektrikkere må danne kluster, gjerne sammen med maskinentreprenører og andre faggrupper, som gjør at de kan tilby kundene enhetlige entrepriser.

Om man ser på de virkelig store prosjektene i regionen, som den nye kraftlinja til Statkraft og tunnelene på E6, er alle vunnet av giganter. Det er lett å glemme at også de var små en gang. Imidlertid må alt starte ett sted, og Nord-Troms kan helt fint være et slikt. Det krever imidlertid dyktighet, innsatsvilje - og samarbeid.

I Alta har en rekke entreprenører funnet samme i et slikt kluster. Normalt konkurrerer selskapene om mindre oppdrag, men når de store jobbene dukker opp, går de sammen og blir en slagkraftig kjempe som kan slåss med Skanska, Veidekke og Mesta.

Arctic Suppliers er til en viss grad et slikt nettverk. Gjennom dette kan kunder finne ulike tjenester fra forskjellige medlemsbedrifter. En felles prosjektledelse sikrer at et enkelt kontaktpunkt og sparer både kjøper og selger en enklere hverdag. Arctic Suppliers tilbyr også medlemmene kurs, slik at de stiller rustet når kundene etterspør ulik kompetanse og standarder.

Det er ingenting som tilsier at ikke Nord-Troms kan bygge seg kapabel til å møte konkurransen, men da må vi rive gamle barrierer. Om kort tid kommer anbudene for E6 Kvænangsfjellet. Bare det å nå opp som underentreprenør kan bli tøft og krevende nok. Det vil nokså sikkert kreve samarbeid.