Det har stormet om Sylvi Listhaug på en måte vi aldri har sett før. At Frp-politikeren får kritikk, det er ikke ukjent, men Facebook-meldinga om at Ap valgte å verne terrorister framfor norske borgere vakte et sinne selv ikke den erfarne kommunikasjonsrådgiveren klarte å forutse.

I dag blir det også avgjort om meldinga fører til at hele Regjeringen Solberg faller, eller om man klarer å manøvrere seg ut av det svært så opprørte havet.

Det er vår helt klare mening at Sylvi Listhaug bør gå av, og hun bør gjøre det på eget initiativ. Å kaste Norge ut i en regjeringskrise, kun for å redde eget ansikt, det er uansvarlig. Nå står hun på sitt, slik vi så henne gjøre det i Stortingssalen i forrige uke. Da ble hun jaget fra skanse til skanse til hun til sist sto uten andre muligheter enn å framføre sin uforbeholdne unnskyldning. Den burde kommet flere dager før.

Jonas Gahr Støre har sagt at Ap er fornøyd om Listhaug skifter departement. Det er Justisministeren de er ute etter, ikke personen. Det innebærer at Siv Jensen må gjøre omrokkeringer, men også hun bør forstå at her handler det ikke om partier, men Regjeringen.

For noen er Sylvi Listhaug et offer i denne saka, en rolle hun selv også har glanset gjennom bilder av seg selv i et blomsterhav av lykkeønskninger. Og det er for så vidt greit. At Listhaug er en populær politiker blant sine, det er ikke galt. Det gale er de kreftene som har stilt seg på lag med henne.

Facebook-siden «Slå ring om Norge», som ble tatt ned i løpet av helga, er en slik. Før den forsvant kunne man lese om en gruppe som vil få Støre og Solberg, blant mange norske politikere, dømt for høyforræderi og henrettet til allmenn beskuelse. Og som vil GPS-merke asylsøkere og internere dem i arbeidsleirer.

Vi velger å tro at mange av de som likte siden, gjorde det ut fra en tanke om at de ville vise sin støtte til Listhaug, ikke sympatisere med nazisitiske tanker. Sylvi Listhaug gikk også selv ut i helgen og tok fullstendig avstand fra slike sider, og nevnte blant annet spesifikt den nasjonalistiske organisasjonen Vigrid som en hun absolutt ikke ville befattes med.

Det er selvsagt veldig bra, men det spørs om det er for sent. Den mørkebrune, forsura bekken som før bare sildret svakt på nettet, får stadig større tilsig. Og det er ei elv vi for alt i verden må sørge for ikke blir så stor at vi ikke kan klare å demme den opp.

Etter at denne lederen ble skrevet og satt på trykk i tirsdagsavisa, har Sylvi Listhaug gått av som Justis- og beredskapsminister.